Dit staat er financieel op het spel in de wedstrijd tussen NAC en Excelsior

Dit staat er financieel op het spel in de wedstrijd tussen NAC en Excelsior
2 juni om 13:10
Laatste update: 2 juni om 13:10

NAC Breda en Excelsior nemen het dinsdag voor het eerst tegen elkaar op in de finale van de play-offs voor promotie/ degradatie. Wat levert een promotie naar de Eredivisie eigenlijk op? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Excelsior niet wil degraderen uit de Eredivisie, terwijl NAC zal in twee duels alles op alles zetten om voor het eerst sinds 2019 op hoogste niveau actief te zijn. Bij een promotie komen veel extra opbrengsten kijken uit onder andere de televisiegelden. De clubs uit de Eredivisie verdelen per seizoen ongeveer 73 miljoen euro aan televisieopbrengsten. De laagst gekwalificeerde ploegen op de ranglijst van de Eredivisie ontvangen ongeveer twee miljoen euro. In de Keuken Kampioen Divisie liggen deze bedragen aanzienlijk lager. De twintig ploegen verdelen ongeveer zeven miljoen euro per seizoen onderling.

Mocht NAC verdient de ploeg in ieder geval twee miljoen euro aan TV-gelden. Mocht Excelsior degraderen is het beeld een stuk minder rooskleurig. Toch krijgt een degradant uit de Eredivisie een zogeheten parachute payment. Dit houdt in dat een degradant een compensatie krijgt om de financiele klap te beperken. Het eerste jaar na een degradatie ontvangt een club 600.000 euro. Ook het tweede en het derde wordt de degradant financieel gecompenseerd. Het bedrag wat een club dan ontvangt is respectievelijk 400.000 euro en 200.000 euro.