Wie is Ayoub El Kaabi, de Marokkaanse doelpuntenmachine van Olympiakos?

Wie is Ayoub El Kaabi, de Marokkaanse doelpuntenmachine van Olympiakos?

29 mei om 20:50

Ayoub El Kaabi kent een weergaloos seizoen bij Olympiakos. De spits scoorde tot dusver tien doelpunten in acht Conference League-duels en schoot de Grieken bijna eigenhandig naar de finale van het toernooi. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de doelpuntenmachine van Olympiakos.

El Kaabi is geboren op 26 juni 1993 in Casablanca. De spits debuteerde in 2018 voor het Marokkaans voetbalelftal en heeft sindsdien een indrukwekkende carrière opgebouwd, zowel op clubniveau als internationaal.

Vroege leven

Ayoub El Kaabi werd geboren en groeide op in de achterstandswijk Derb Milla in Casablanca. De familie El Kaabi had het zwaar in de jaren '90, waardoor El Kaabi op 15-jarige leeftijd stopte met school en als leerling-timmerman in een winkel ging werken. De 30-jarige speler vertelde in een interview met de Marokkaanse pers: "Ik ben geboren in een bescheiden familie. Om mezelf te onderhouden, moest ik een vak leren. Zo ben ik in de houtbewerking terechtgekomen."

Net als bijna alle jongeren in de stad was El Kaabi vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in voetbal en speelde hij met zijn vrienden in de buurt. Zijn talent werd al snel opgemerkt door scouts van Racing de Casablanca, die onder de indruk waren van zijn technische vaardigheden en fysieke aanwezigheid. Op 21-jarige leeftijd tekende hij zijn eerste professionele contract bij Racing Club in 2014.

Clubcarrière

El Kaabi begon zijn professionele carrière bij Racing de Casablanca, waar hij opviel als topscorer van de Botola 2. In de zomer van 2017 maakte hij de overstap naar RS Berkane. Door zijn talent en doelpuntenregen bleef de spits niet onopgemerkt, en na een succesvol seizoen werd hij geselecteerd voor het Marokkaanse elftal voor het WK 2018.

Na het toernooi tekende El Kaabi een lucratief contract bij Hebei China Fortune in China. In juli 2019 werd hij voor een half jaar verhuurd aan Wydad Casablanca, waar hij opnieuw zijn kwaliteiten liet zien. Na de winterstop keerde hij terug naar Hebei, maar in oktober 2020 keerde hij wederom terug naar Wydad. Zijn volgende avontuur bracht hem in 2023 naar Hatayspor in Turkije, en later dat jaar maakte hij de overstap naar Al-Sadd in Qatar. Vorige zomer tekende de spits bij het Griekse Olympiakos.

In de Conference League wist El Kaabi indruk te maken door in acht wedstrijden tien doelpunten te scoren, wat zijn reputatie als gevaarlijke aanvaller verder versterkte.

Interlandcarrière

Op 23 maart 2018 maakte El Kaabi zijn debuut voor het Marokkaanse voetbalelftal in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Servië. Vier dagen later startte hij voor het eerst in de basis en scoorde meteen een goal in de wedstrijd tegen Oezbekistan. Hij was ook onderdeel van de selectie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2018, waar hij in twee wedstrijden in actie kwam.

El Kaabi heeft Marokko vertegenwoordigd op verschillende grote toernooien, waaronder het Wereldkampioenschap, één Africa Cup of Nations en twee African Nations Championship toernooien. Tijdens de African Nations Championship 2018 was de spits de topscorer met een record van negen doelpunten. In totaal scoorde hij 22 doelpunten in 44 interlands voor Marokko, waarmee hij zijn status als een van de meest getalenteerde aanvallers van het continent bevestigde.