Dit is hoe vaak Olympiakos en Fiorentina een Europese finale hebben gewonnen

Dit is hoe vaak Olympiakos en Fiorentina al eens een Europese finale wonnen
29 mei om 19:30
Laatste update: 29 mei om 21:04

Woensdagavond staat de Conference League-finale tussen Olympiakos en Fiorentina op het programma. Beide ploegen werden vooraf niet bepaald als favoriet aangewezen voor het winnen van een Europese finale, maar speelde een van hen al eens in een finalewedstrijd van een Europees toernooi? VoetbalNieuws.nl vertelt het je.

Won Olympiakos al eens een Europese prijs?

Olympiakos geldt als een van de meest succesvolle clubs in Griekenland. Het team wist maar liefst 47 keer landskampioen te worden. Niet alleen nationaal is de ploeg zeer succesvol, maar Europees komt Olympiakos vaak in actie. De ploeg kwam 35 keer uit in de Champions League of Europacup 1. Ook kwam de club 35 keer uit op het één na grootste toernooi van de UEFA. Dit seizoen is de Griekse topclub voor het eerst actief in de Conference League, nadat zij de groepsfase met West Ham United en Freiburg niet overleefde. In de knock-outwedstrijden wist Olympiakos onder andere af te rekenen met Fenerbahçe en Aston Villa. In het verleden kwam Olympiakos bijna nooit voorbij een groepsfase en dus speelt de club woensdag zijn eerste Europese finale ooit.

Won Fiorentina al eens een Europese prijs?

Fiorentina kennen we de laatste jaren voornamelijk als middenmoter in de Italiaanse Serie A. Toch hebben de paarshemden een zeer rijke historie. De club wist in het verleden tweemaal kampioen van Italië te worden en legde zes keer beslag op de Coppa Italia. Deze eeuw kent de ploeg uit Florence wat meer moeite met het behalen van prijzen. In Italië werd alleen in 2001 de Coppa Italia veroverd en in 2003 won het team de Serie C. Ook Europees gezien is Fiorentina geen hoogvlieger. In totaal kwam de club vijf keer uit op het hoogste Europese podium en speelde het 21 keer een treedje lager. Dit seizoen is het de tweede keer dat Fiorentina actief is in de Conference League. Fiorentina speelde voor het eerst een Euopese finale tijdens de Europacup II. In een finale die over twee wedstrijden werd gespeeld werd Rangers verslagen, waardoor Fiorentina de beker omhoog mocht liften. Een jaar later speelde Fiorentina wederom deze finale, maar verloor het van Atletico Madrid. Ook vorig seizoen speelde de Italianen de finale van de Conference League. West Ham United was echter met 2-1 te sterk voor Fiorentina.