Wie is Oğuz Aydin, het transfertarget dat de flanken van Ajax moet versterken?

Wie is Oguz Aydin?
31 mei om 13:55

Ajax is in de zoektocht naar een nieuwe aanvaller neergestreken in Turkije. Volgens Turkse media zouden de Amsterdammers in gesprek zijn met Oğuz Aydin. Wie is deze Nederlander met Turks paspoort? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Oğuz Aydin?

Oğuz Aydın werd geboren op 27 oktober 2000 in Den Haag, Nederland. Op jonge leeftijd verruilde hij de jeugdopleiding van AZ voor een avontuur in Turkije. Beide ouders van Aydin hebben Turkse roots en dus keerde hij terug naar het land waar zijn ouders hun roots hebben. De aanvaller is 1 meter 83 lang en is rechtsbenig. Hij kan zowel acteren als rechtsbuiten, linksbuiten en spits. Dit seizoen speelde hij 35 competitiewedstrijden in de Süper Lig en daarin kwam hij dertien keer tot scoren en gaf hij zeven assists. 

Van Nederland naar Turkije

Midden februari 2016 besluit Aydin de overstap van Alkmaar naar Turkije te maken. Hij is dan vijftien jaar oud en ruilt de jeugdopleiding van AZ in voor Bucaspor. De club ligt in de regio Izmir. Kort voor de komst van de geboren Nederlander degradeerde de club naar de Spor Toto 2. Lig. Dat is het derde niveau van Turkije. Na enkele jaren in de jeugdopleiding van de club, maakte hij begin 2018 zijn debuut in het professionele voetbal. Hoewel Aydin twaalf wedstrijden speelde, kon hij niet voorkomen dat de club degradeerde naar het vierde niveau. Het seizoen erop speelde de aanvaller bijna elke competitiewedstrijd, maar wederom degradeerde Bucaspor. Niet veel later vertrok hij en streek hij neer bij 1928 Bucaspor. Die club speelde op het vierde Turkse niveau.

In de tussentijd was Aydin opgevallen bij de Turkse voetbalbond en op 24 maart 2018 maakt hij zijn debuut voor Turkije onder 19. Tegen Denemarken onder 19 mocht hij één minuut meespelen. Kort nadat hij zijn handtekening had gezet onder het contract bij 1928 Bucaspor besluit de club hem te verhuren aan Karacabey Belediye Spor. Voor die club speelt hij acht wedstrijden en daarin komt hij één keer tot scoren. Na een half seizoen keert hij terug bij 1928 Bucaspor in januari 2020, waarna hij uitgroeit tot vaste basisspeler.

Alanyaspor

Aydin beleefd zijn grote doorbraak in het seizoen 2020/2021. Hij speelt alle dertig wedstrijden van de 3.Lig Grup 1 in de basis en scoort daarin tien keer. Ook levert hij één assist af. Mede door zijn prestaties eindigt 1928 Bucaspor als tweede in de competitie, op slechts één punt van de kampioen en dus moet het de play-offs in om het tweede niveau van Turkije te bereiken. Daarin speelt Aydin wederom alle vijf de wedstrijden in de basis en scoort hij éénmaal. Ook is hij bij twee doelpunten assistgever. In de finale wordt İskenderunspor AŞ uiteindelijk na strafschoppen verslagen. Daarmee boekte 1928 Bucaspor zijn ticket naar het tweede niveau van Turkije.

De prestaties van de geboren Nederlander blijven ook niet onopgemerkt op het hoogste niveau in Turkije. Süper Lig-club Alanyaspor toont interesse en neemt hem uiteindelijk over voor iets meer dan 230 duizend euro. Na een halfjaar onder de Turk Bülent Korkmaz, tekent Francesco Farioli bij de club. Het blijkt een goed huwelijk, want in zijn eerste seizoen komt hij tot 26 officiële optredens en acht goals en één assist. Hoewel zijn eerste seizoen vlekkeloos verliep, loopt het seizoen 2021/2022 wat minder. Aydin scoort slechts drie keer en levert één assist af.

Band met Farioli

Dat de aanvaller van Alanyaspor een goede band heeft met Farioli blijkt wel uit een interview met VoetbalPrimeur. "Voor de komst van Farioli speelde ik weinig, maar hij zag het echt in mij zitten en zag wat ik in huis had", vertelt hij tegen het medium. "Hij vertelde me al snel wat ik in mijn spel kon verbeteren. Daar hebben we samen aan gewerkt. Tegen Altay gaf hij me mijn eerste kans. Toen maakte ik direct mijn eerste goal. In de tweede wedstrijd, maakte ik mijn tweede goal. Hij zag het echt in me zitten."

Een mogelijke reünie lonkt nu tussen beide, want de Italiaan zou Aydin zelf hebben aangedragen als transfertarget. Daarmee komt de aanvaller weer samen te werken met een trainer die hij "dag en nacht aan het werk zag". "Hij is een geweldige trainer en een geweldig persoon. Farioli heeft heel veel voetbalkennis: hij weet precies wat je kan verbeteren en moet doen in voetballend opzicht. Dat vond ik écht geweldig aan hem. Hij is alleen maar bezig met voetbal: zo was hij echt dag en nacht aan het werk. Voor en na elke training stond hij ook op het veld. Hij was nooit vies van extra trainingen, zo lang jij er maar voor open staat. Al met al is Farioli heel erg leergierig."

Wat voor een voetballer is Aydin?

De geboren Hagenees kan uit de voeten op alle mogelijke posities in de aanval. Hij is rechtsbenig en speelde het grootste gedeelte van het seizoen op de rechterflank. Van de 38 officiële wedstrijden waarin hij een optreden maakte waren 27 wedstrijden als rechtsbuiten. De andere positie die hij meermaals bezette was die van linksbuiten. Daar kwam hij tot elf wedstrijden. Van de rechterflank scoorde Aydin twaalf keer en van de linkerflank slechts één keer.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!