Deze Nederlanders werden ooit speler van de wedstrijd in een CL-finale

Deze Nederlanders werden ooit speler van de wedstrijd in een CL-finale

1 juni om 17:43
Laatste update: 1 juni om 17:10

De Champions League-finale staat op het programma. Zaterdagavond nemen Borussia Dortmund en Real Madrid het tegen elkaar op en zowel Donyell Malen als Ian Maatsen kunnen minuten gaan maken. VoetbalNieuws vertelt je in aanloop naar dat duel welke Nederlanders ooit uitgroeiden tot man van de wedstrijd in de CL-finale.

Dortmund heeft twee Nederlanders in de selectie. Maatsen en Malen. Beide heren kunnen aan de aftrap verschijnen en enkel bij een Duitse overwinning zal een Nederlander zegevieren. Ondanks de rijke historie aan Nederlanders bij Real, staan er momenteel geen landgenoten onder contract in Madrid.

Welke Nederlanders werden verkozen tot man van de wedstrijd in een Champions League-finale?

Tweemaal stond Ajax in de Champions League-finale, maar destijds werd er nog geen man van de wedstrijd gekozen. Pas sinds 1999 is iedere finale één speler de gelukkige. Door de jaren heen ging nog geen enkele speler er tweemaal met deze prijs vandoor. Wel was driemaal een Nederlander de gelukkige.

De eerste keer was dat Edwin van der Sar. In de finale van 2008 vertolkte de doelman een heldenrol toen hij na 120 minuten voetballen aan de strafschoppenserie begon. De Nederlander van Manchester United keepte een sterke wedstrijd tegen Chelsea die in 1-1 eindigde. In de strafschoppenserie die daarop volgde, pakte Van der Sar de beslissende penalty waardoor United er met de beker vandoor gin.

Enkele jaren later was het Arjen Robben die Van der Sar opvolgde. In de finale van 2013 scoorde de vleugelaanvaller de winnende namens Bayern München tegen Borussia Dortmund in de absolute slotfase van de wedstrijd. Robben was door het dolle heen en hield later voor de supporters de beker omhoog.

De laatste Nederlander die man van de wedstrijd werd in een finale van Virgil van Dijk. In 2019 was het Liverpool dat aantrad tegen Tottenham Hotspur. The Reds hielden het achterin potdicht en dat was mede te danken aan Van Dijk. De Nederlander speelde een sterke pot en na de 2-0 overwinning mocht de verdediger flink feest vieren, inclusief uitverkiezing tot man van de wedstrijd.