FIFA schorst Afrika Cup-topscorer : elf jaar onrechtmatige interlands gespeeld

FIFA schorst Afrika Cup-topscorer: elf jaar onrechtmatige interlands gespeeld

3 juni om 23:55
Laatste update: 4 juni om 04:55

De FIFA heeft besloten dat Emilio Nsue nooit voor Equatoriaal-Guinea uit had mogen komen. De 34-jarige spits, die in 42 interlands 23 keer scoorde, is daarom voor zes maanden geschorst door de wereldvoetbalbond.

Nsue, die nu bij CF Intercity in Spanje speelt, werd geboren op Mallorca en speelde 26 wedstrijden voor Spaanse jeugdteams voordat hij in 2013 de nationaliteit van Equatoriaal-Guinea kreeg. De FIFA heeft vastgesteld dat deze nationaliteitswissel niet toegestaan is na zoveel jeugdinterlands. De schorsing volgt na twee winnende goals van Nsue in de WK-kwalificatie, waardoor de zaak opnieuw werd bekeken. De overwinningen tegen Liberia en Namibië zijn inmiddels geschrapt.

De FIFA had in 2013 al geoordeeld dat Nsue niet voor Equatoriaal-Guinea mocht spelen, maar dit werd toen genegeerd. Nu blijkt uit een vijftien pagina's tellend dossier dat Nsue al die tijd onrechtmatig als international actief was. Nsue heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen de beslissing bij zowel de FIFA als het CAS. Tijdens zijn carrière speelde Nsue voor clubs als RCD Mallorca, Real Sociedad, Middlesbrough en Birmingham City.