Zo misbruikten de FIFA en UEFA hun machtspositie rondom de Super League

Zo misbruikten de FIFA en UEFA hun machtspositie rondom de Super League

27 mei om 13:02

De FIFA en UEFA hebben hun dominante positie misbruikt door zich te verzetten tegen de oprichting van een Europese Super League. Dat oordeel velde een Spaanse rechtbank maandag, waarmee ze eerdere bevindingen van het Europese Hof van Justitie bevestigt.

FIFA en UEFA misbruikten machtspositie jegens Super League

De rechtbank oordeelde dat de internationale voetbalorganisaties "vrije concurrentie hebben verhinderd" door hun verzet tegen de Super League. Dat leidde tot "ongerechtvaardigde en disproportionele beperkingen" binnen de markt. De uitspraak kwam voort uit een zaak aangespannen door de promotors van de Super League, waaronder prominente clubs als Real Madrid en FC Barcelona.

In december oordeelde het Europese Hof van Justitie al dat de acties van FIFA en UEFA tegen de Super League neerkwamen op machtsmisbruik. De rechtbank verwees naar de eigen regels en dreigementen van straffen door de voetbalbonden als "onwettig". Nu heeft de Spaanse rechtbank, met deze uitleg van het Europees recht in de hand, ook uitspraak gedaan over het specifieke geval van de Super League.

Drie jaar geleden lanceerde de Super League een plan voor een besloten competitie voor de rijkste clubs, wat destijds voor veel ophef zorgde. Onder druk van supporters trokken veel clubs zich terug. Het vernieuwde voorstel omvat nu een Europese voetbalpiramide voor 64 clubs, verdeeld over drie niveaus. De eerste twee divisies, de 'Star League' en de 'Gold League', bestaan elk uit 16 clubs. De derde divisie, de 'Blue League', herbergt 32 clubs.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!