Zo blikken de Oranje-spelers terug op het dramatisch verlopen EK in 2021

Zo blikken de Oranje-spelers terug op het dramatisch verlopen EK in 2021
13 juni om 15:04

Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong hebben met de NOS teruggeblikt op het teleurstellende EK 2021, waar Nederland vroegtijdig werd uitgeschakeld. De sfeer in het huidige team is beter, maar de herinneringen aan drie jaar geleden blijven hangen. Nederland werd destijds al in de achtste finales uitgeschakeld door Tsjechië.

"We kregen in een filmpje van de UEFA eerst mooie doelpunten van dat toernooi te zien. Het eerste negatieve moment in het filmpje was mijn handsbal", zegt De Ligt in voorbereiding op het EK 2024 tijdens een persconferentie. Ondanks zijn groei als speler blijft de herinnering aan dat moment pijnlijk. De verdediger kreeg destijds een rode kaart en leidde daarmee een nederlaag in. "Natuurlijk baal je nog steeds wel, maar het is drie jaar terug. Je moet er ook mee om kunnen gaan."

Ook De Jong herinnert zich de uitschakeling door Tsjechië nog goed. "Uiteindelijk is het een slecht toernooi", zei hij destijds. "Het leek wel alsof we moe waren. Het voelde zwaar, loom. Ik weet ook niet waarom."

Maarten Stekelenburg, destijds assistent-bondscoach, erkende dat de rode kaart van De Ligt alles veranderde. "Die rode kaart zette alles op z'n kop, want daarvoor waren wij het team dat het meeste aanspraak op de overwinning maakte", aldus de broer van huidig NOS-verslaggever Jeroen. Ondanks de teleurstelling zag Stekelenburg ook positieve punten in het team. "We speelden misschien geen oogstrelend voetbal, maar er zat wel iets moois in deze groep. Uiteindelijk zijn details bepalend geweest voor het verloop van ons EK. Het is jammer, want we hadden toen ook een ploeg die ver kon komen."

Stekelenburg vindt dat momenteel ook voor de selectie voor Koeman geldt. "Dit huidige Oranje is moeilijk te verslaan. Soms heb je op weg naar een titel een beetje geluk nodig, of moet je moeilijke momenten overleven. Dan kun je ver komen. In 2021 lukte dat niet."