Wie is Marco Rossi, de bondscoach van Hongarije op het EK 2024?

Wie is Marco Rossi, de bondscoach van Hongarije op het EK 2024?
15 juni om 15:11

Marco Rossi, de Italiaanse coach van Hongarije, staat aan het hoofd van het nationale team tijdens het EK 2024 in Duitsland. Sinds zijn aanstelling in 2018 heeft Rossi indruk gemaakt, vooral door de sterke prestaties van Hongarije tijdens het EK 2020 en de UEFA Nations League. Wie is Rossi precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Wie is Marco Rossi?

Marco Rossi werd geboren op 9 september 1964 in Turijn, Italië. Hij begon zijn professionele voetbalcarrière bij Torino, waar hij doorstroomde vanuit de jeugdopleiding. Rossi was een veelzijdige verdediger die zowel als linksback, libero en defensieve middenvelder speelde. Zijn loopbaan bracht hem langs diverse Italiaanse clubs zoals Brescia, Sampdoria, en buitenlandse avonturen bij América in Mexico en Eintracht Frankfurt in Duitsland. Met zijn ervaring en imposante verschijning was hij een betrouwbare kracht voor elke club waar hij speelde.

Na zijn spelerscarrière begon Rossi zijn trainersloopbaan bij Lumezzane, waar hij zowel jeugdteams als het eerste elftal coachte. Vervolgens werkte hij bij verschillende Italiaanse clubs zoals Pro Patria, Spezia en Cavese. In 2012 verhuisde hij naar Hongarije om Honvéd te coachen, waar hij significante successen behaalde. Rossi leidde Honvéd naar een derde plaats in de competitie en kwalificatie voor de Europa League. In het seizoen 2016/2017 won hij de Hongaarse landstitel met Honvéd, de eerste keer in 24 jaar dat de club kampioen werd. Dat succes leverde hem de onderscheiding op als beste trainer in de Hongaarse competitie.

Marco Rossi als bondscoach van Hongarije

In 2018 werd Rossi aangesteld als bondscoach van Hongarije. Zijn leiderschap bracht direct resultaten, zoals de kwalificatie voor het EK 2020, waar Hongarije sterke optredens had tegen toplanden als Frankrijk en Duitsland. Ondanks de uitschakeling in de groepsfase, werden de prestaties van Hongarije onder Rossi geprezen. In de UEFA Nations League promoveerde hij het team naar divisie A door sterke overwinningen op Engeland en Duitsland te behalen.

Met het EK 2024 bereidt Rossi zijn team voor op nieuwe uitdagingen. Hongarije is ingedeeld in een groep met Duitsland, Schotland en Zwitserland. Rossi gelooft in de kracht van zijn team en benadrukt het belang van organisatie en tactische discipline. "Talent moet vrij kunnen spelen, niet ingeperkt worden", aldus Rossi, die veel verwacht van zijn sterspelers zoals Dominik Szoboszlai. Hij gelooft dat Hongarije met de juiste mentaliteit en voorbereiding goed kan presteren tegen elk team in hun groep.