Zwitsers zweten in tweede helft, maar grijpen verdiende zege op Hongarije

15 juni om 16:54

Zwitserland is het EK met een zege begonnen. De ploeg van bondscoach Murat Yakin versloeg Hongarije met 1-3 in Keulen en heeft daarmee net als Duitsland na één speelronde drie punten verzameld in poule A. Zo makkelijk als de eerste helft ging voor de Zwitsers, zo lastig was bij vlagen de tweede.

De Zwitsers vlogen uit de startblokken, met name dankzij een uitstekend spelende Michel Aebischer. De middenvelder van Bologna speelde met een prachtige steekpass Kwadwo Duah vrij, die oog in oog met doelman Péter Gulácsi afrondde, maar in eerste instantie werd afgevlagd wegens buitenspel. De VAR overrulede de arbiters echter door te stellen dat Duah prima achter de verdediger bleef, waardoor de 0-1 werd geboren.

Vlak daarna had Rúben Vargas al de voorsprong kunnen verdubbelen, maar deze keer had Gulásci wél een antwoord op een aanvaller die vrij op hem afstormde. Zwitserland bleef sterk, wat vlak voor rust alsnog resulteerde in de 0-2. Na een assist, maakte Aebischer nu een goal. Vanaf randje zestien kon hij de bal ongehinderd in de verre hoek plaatsen. Het enige Hongaarse gevaar in de eerste helft was een kopbal van Willi Orbán vanuit een corner.

In de tweede helft liet Hongarije een ander gezicht zien. De ploeg van de Italiaanse bondscoach Marco Rossi toonde zich agressiever en kwam bij vlagen ook tot goede mogelijkheden. Dat resulteerde in een voorzet vanaf links op Barnabás Varga, maar de spits kopte maar net naast. Een paar minuten later was het wel raak voor de man van Ferencváros, eveneens met het hoofd. Met de 1-2 bracht hij de Hongaren terug in de wedstrijd.

De Hongaren toonden in het restant van de wedstrijd goede wil en bleven aanvallen, maar kwamen uiteindelijk kwaliteit te kort om nog aanspraak te maken op een resultaat of wellicht meer. Zwitserland bleef in de counter gevaarlijk en kwam via invaller Breel Embolo in blessuretijd nog op 1-3. De spits maakte zijn eerste minuten sinds het WK in Qatar en toonde zijn cruciale belang voor het team.

Door de zege doet het Alpenland uitstekende zaken in poule A, waarin het samen met Duitsland met drie punten leidt. Zwitserland speelt aanstaande woensdag tegen Schotland, Hongarije tegen Duitsland.