Wie is Francesco Calzona, de bondscoach van Slowakije op het EK 2024?

Wie is Francesco Calzona, de bondscoach van Slowakije op het EK 2024?

30 juni om 19:11
Laatste update: 30 juni om 19:11

Francesco Calzona heeft Slowakije naar het EK 2024 geleid, waar het verrassend sterk voor de dag komt. In een poule met België, Oekraïne en Roemenië plaatste Slowakije zich als underdog voor de achtste finales. Maar wie is Calzona precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Wie is de bondscoach van Slowakije?

Francesco Calzona werd geboren op 24 oktober 1968 in Vibo Valentia, Italië. Zijn carrière als speler was kort en weinig spectaculair, met slechts drie wedstrijden voor Arezzo in de Serie B. Na zijn korte spelerscarrière begon hij als amateurcoach en ontwikkelde hij zich langzaam maar zeker in de Italiaanse voetbalwereld. Tijdens zijn tijd bij verschillende amateurteams leerde hij de kneepjes van het vak, wat hem uiteindelijk leidde naar een rol als assistent-coach.

Calzona's doorbraak kwam toen hij in 1999 bij Tegoleto werkte en Maurizio Sarri als zijn opvolger voorstelde. Dit bleek een keerpunt, aangezien hij vanaf dat moment nauw samenwerkte met Sarri bij diverse clubs, waaronder Perugia, Empoli en Napoli. Zijn ervaring als assistent-coach bij Napoli onder Sarri, en later onder Luciano Spalletti, gaf hem de mogelijkheid om zich te ontwikkelen als een tactisch sterke en gedetailleerde coach.

Francesco Calzona wordt bondscoach van Slowakije

Op 30 augustus 2022 werd Calzona aangesteld als bondscoach van Slowakije. Hij volgde Pavel Hapal op en werd de tweede niet-Slowaakse coach van het team en de eerste van niet-Tsjechoslowaakse afkomst. Onder zijn leiding kwalificeerde Slowakije zich voor het EK 2024, waar ze nu proberen de volgende ronde te bereiken. Calzonas visie op aanvallend en aantrekkelijk voetbal heeft het Slowaakse team nieuw leven ingeblazen, wat heeft geresulteerd in een sterke start op het toernooi.

Calzona's ambitie is om niet alleen deel te nemen aan het EK, maar om Slowakije trots te maken met hun prestaties. Zijn nauwe samenwerking met Slowaakse legendes zoals Marek Hamšík en zijn ervaring in het Italiaanse voetbal zijn sleutels geweest tot het succes van het team.