België vergeet zichzelf te belonen en kent valse EK-start tegen Slowakije

17 juni om 19:57

België kent een valse start van het EK. Onze zuiderburen leken met Slowakije, Oekraïne en Roemenië en relatief gemakkelijke poule te hebben, maar gingen uitgerekend tegen eerstgenoemde tegenstander al onderuit. In Frankfurt werd met 0-1 verloren door een vroege treffer van Ivan Schranz. Kansen waren er wel degelijk voor de Belgen, maar doelpunten niet. Twee treffers werden afgekeurd.

De Slowaken, met Feyenoorder Dávid Hancko in de basis, begonnen voortvarend aan het duel. Vlak nadat Romelu Lukaku oog-in-oog met doelman Martin Dúbravka een grote kans voor België had gemist, was het aan de andere kant wel raak. Schranz profiteerde van gepruts in de Belgische opbouw en schoof de bal al na zeven minuten achter Koen Casteels. De keeper van VfL Wolfsburg moest de afwezigheid van Thibaut Courtois wegens een conflict met de bondscoach doen vergeten.

In het restant van de eerste helft wisten de Belgen weinig kansen bij elkaar te spelen. Sterker nog, de grootste kans was ná de openingstreffer was voor de tegenstander. Lukás Haraslín nam een voorzet vanaf rechts in één keer op de volley, maar deze keer had Casteels wel een uitstekend antwoord. Lukaku kwam vlak voor rust nogmaals één-op-één met Dubravka, maar had te veel tijd nodig om de bal onder controle te nemen en de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

Een klein kwartier na rust kantelde het wedstrijdbeeld en schoof de spits van AS Roma de bal eindelijk binnen, maar werd hij niet goedgekeurd. Een variant op een corner belandde voor Lukaku's voeten, maar die stond op dat moment nét aan buitenspel. De VAR voorkwam zodoende de Belgische 1-1. Even later leek PSV'er Johan Bakayoko, die inviel voor Orel Mangala, dat alsnog te doen, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Voetbal is geen jurysport, zo weet Tedesco ook na maandagavond. België was overduidelijk de betere partij in de tweede helft en zag vlak voor het einde van de reguliere speeltijd wederom een doelpunt worden afgekeurd. Lukaku leek de bevrijdende gelijkmaker te maken, maar in aanloop daarnaartoe maakte Loïs Openda hands. Ook in de blessuretijd werd niet meer gescoord, waardoor Slowakije het toernooi met een ongekend knappe zege begint.

België heeft even tijd om terug naar de tekentafel te gaan. Komende zaterdag wacht om 21.00 uur het treffen met Roemenië, dat eerder op de dag van Oekraïne won. De Slowaken vervolgen hun toernooi komende vrijdag om 15.00 uur tegen Oekraïne.