Belgische kranten gefrustreerd over VAR: 'Gigantische valse noot Rode Duivels'

17 juni om 20:18

België begon het EK 2024 met een pijnlijke nederlaag tegen Slowakije. Ondanks talloze kansen slaagden De Rode Duivels er niet in om voorbij de vroege achterstand van 0-1 te komen. Twee afgekeurde doelpunten door de VAR speelden hierbij een cruciale rol. De Belgische kranten hadden geen genade voor het teleurstellende optreden. VoetbalNieuws.nl zet de opinies voor je op een rij.

Belgische kranten over nederlaag tegen Slowakije

'Dramatisch begin voor België'

Het Laatste Nieuws benadrukte de invloed van de VAR en het missen van kansen door de Belgische ploeg. 'België is het EK met een gigantische valse noot begonnen. Ondanks de vele kansen kwamen de Rode Duivels, die in Frankfurt een slechte eerste en een betere tweede helft speelden, de vroege 0-1 van Ivan Schranz nooit te boven. De VAR speelde een cruciale rol door twee Belgische goals af te keuren.'

'België niet geholpen door de VAR'

La Dernière Heure wees op de frustrerende momenten veroorzaakt door de VAR en de gemiste kansen. 'Geen sprake van een verkenningsronde. Het duurde slechts twee minuten om de eerste versnelling van Jérémy Doku te zien... Maar de teleurstelling kwam een paar momenten later... De Duivels werden koud gepakt na slechts acht minuten speeltijd. Voor de tweede keer in de wedstrijd scoorde Lukaku. En voor de tweede keer in de wedstrijd keurde de VAR het doelpunt af, deze keer vanwege een onopzettelijke handsbal van Openda aan het begin van de actie.'

'Gemiste kansen breken Rode Duivels op'

Het Nieuwsblad legde de nadruk op de gemiste kansen en het gebrek aan beweging en beleving in het Belgische spel. 'Op basis van de negentig minuten verdienden De Rode Duivels een gelijkspel, maar zowel aanvallend als verdedigend was het niet goed genoeg om echt aanspraak te maken op een overwinning. Er was te weinig beweging en in het eerste uur ook te weinig beleving... Uiteindelijk werd de wedstrijd beslist door een foutje van Doku, juist toen hij net in de wedstrijd leek te komen.'

De Belgische kranten zijn unaniem in hun kritiek op de blamerende prestatie van De Rode Duivels. De teleurstellende start van het toernooi laat zien dat er veel werk aan de winkel is voor bondscoach Domenico Tedesco en zijn team. Met de komende wedstrijd tegen Roemenië staat de druk er vol op om de kansen op een vervolg in het EK levend te houden. 'Het is tijd voor De Rode Duivels om te laten zien dat ze echt bij de Europese top horen', stelt Het Nieuwsblad. 'Tegen Roemenië moeten ze niet alleen winnen, maar ook overtuigen.' La Dernière Heure voegt toe: 'De Duivels moeten hun rug rechten en de fouten van de eerste wedstrijd achter zich laten. Alleen dan kunnen ze nog een rol van betekenis spelen in dit toernooi.'