Op naar meer: zo presteerde Portugal op het EK van 2020

Zo presteerde Portugal op het EK 2020
18 juni om 10:15

Portugal neemt het dinsdagavond op tegen Tsjechië in hun eerste groepswedstrijd van het EK in Duitsland. De Europees Kampioen van 2016 gaat het aankomende toernooi vol goede moed in, maar hoopt niet op een herhaling van de vorige editie. Hoe presteerde Portugal op het EK in 2020? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Portugal heeft als titelverdediger grote schoenen te vullen op het EK in 2020. De ploeg van toenmalig trainer Fernando Santos kwam na de loting in Groep F terecht. Dit bleek de meest zware poule van het toernooi te zijn met als tegenstanders Frankrijk, Duitsland en Hongarije.

Hoe presteerde Portugal op het EK in 2020?

Groepsfase
De eerste wedstrijd van Portugal op het EK is tegen Hongarije, ondanks dat dit op papier de makkelijkste tegenstander was in de 'poule des doods' hadden de Portugezen hier toch moeite mee. Het openingsdoelpunt viel pas in de 84e minuut, doordat Raphael Guerreiro de bal binnen wist te schieten. Drie minuten laten was het weer raak voor Portugal. Cristiano Ronaldo benut een strafschop en maakt in de 92e zijn tweede van de avond. Onder leiding van Ronaldo doet Portugal dus goede zaken in de eerste groepswedstrijd.

De tweede wedstrijd was een waar spektakelstuk waar Portugal het opnam tegen Duitsland. Ondanks het thuisvoordeel van Duitsland is het Ronaldo die in de 15e minuut Portugal op een 1-0 voorsprong zet. Vervolgens gaat het helemaal fout bij de Portugezen, waarbij Ruben Dias en Raphael Guerreiro beide in eigen doel scoren. De wedstrijd eindigt uiteindelijk in 2-4 voor de Duitsers, waardoor het laatste groepsduel cruciaal wordt.

In het laatste groepsduel van Portugal wordt er tegen Frankrijk gespeeld. De toenmalig wereldkampioen begon slecht aan de wedstrijd en zag Portugal op voorsprong komen door een strafschap van Ronaldo. Net voor rust maken de Fransen gelijk door Benzema. Na rust scoren beide speler nog een keer voor hun land, waardoor 2-2 de eindstand is.

Achtse finales
Ondanks dat Portugal als derde eindigde in de groepsfase, mocht de ploeg toch door naar de achtste finales van het toernooi. Dit kwam doordat zij de beste nummer drie van het toernooi waren. In de achtste finale was België de volgende tegenstander. In een wedstrijd waar Portugal tal van grote kansen had, was het België dat met 1-0 wist te winnen. Het enige doelpunt van de Thorgan Hazard was overigens het enige schot op doel vanuit de Belgen.