Wie is Vincenzo Montella, de bondscoach van Turkije op het EK 2024?

Wie is Vincenzo Montella, de bondscoach van Turkije op het EK 2024?

18 juni om 14:37

Vincenzo Montella leidt Turkije tijdens het EK 2024 en heeft al indruk gemaakt met overwinningen op Kroatië en Duitsland. Onder zijn leiding heeft het Turkse nationale team een nieuw niveau bereikt, waardoor de verwachtingen voor het toernooi hooggespannen zijn. Wie is Montella precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Wie is Vincenzo Montella, de bondscoach van Turkije?

Vincenzo Montella, geboren op 18 juni 1974 in Castello di Cisterna, Italië, is de huidige bondscoach van het Turkse nationale team. Met een lengte van 1,72 meter stond Montella als speler bekend om zijn indrukwekkende prestaties als aanvaller, waarbij hij de bijnaam 'Aeroplanino' kreeg vanwege zijn kenmerkende doelpuntviering als vliegtuig. Montella speelde voor onder meer Empoli, Genoa, Sampdoria, AS Roma en Fulham en kwam twintig keer in actie voor het Italiaanse elftal. Met Italië nam hij deel aan het EK 2000, WK 2002 en EK 2004.

Na zijn spelerscarrière begon Montella zijn loopbaan als trainer bij AS Roma in 2011 als interim-coach. Vervolgens had hij leiding over diverse clubs, waaronder Catania, Fiorentina, Sampdoria, AC Milan en Sevilla. Bij Fiorentina had hij aanzienlijke successen, waaronder het bereiken van de Coppa Italia-finale in 2014 en de halve finale van de Europa League in 2015. Zijn tijd bij AC Milan leverde hem de Supercoppa op in 2016.

Montella als bondscoach van Turkije

In 2021 nam Montella het roer over bij Adana Demirspor in de Turkse Süper Lig, waar hij het team naar een historische vierde plaats leidde in het seizoen 2022/2023. Zijn succesvolle periode in Turkije leidde tot zijn aanstelling als bondscoach van het Turkse nationale team in september 2023. Onder zijn leiding kwalificeerde Turkije zich voor het EK 2024 door indrukwekkende overwinningen op Kroatië en Letland, en een historische zege op Duitsland in een vriendschappelijke wedstrijd.

Montella's aanpak bij Turkije heeft geleid tot een vernieuwd optimisme binnen het team, dat zich nu voorbereidt op een uitdagend EK. Met ervaren spelers zoals Kerem Aktürkoğlu en Çağlar Söyüncü in zijn selectie, en een focus op teamwerk en discipline, is Montella vastbesloten om Turkije succesvol te maken op het internationale toneel. In een poule met Portugal, Tsjechië en Georgië is dat ook de verwachting.