Slecht voorteken voor Turkije: nooit verloor een land zo veel openingswedstrijden

Slecht voorteken voor Turkije: nooit verloor een land zo veel openingswedstrijden
18 juni om 18:30
Laatste update: 18 juni om 18:41

Turkije en Georgië spelen dinsdagavond hun openingswedstrijd op het EK. Voor Georgië is het het eerste EK-duel ooit. Turkije heeft meer ervaring in het spelen van EK-wedstrijden, maar wist in de openingswedstrijden tot nu toe nog geen succes te boeken. VoetbalNieuws.nl neemt de eerdere openingswedstrijden van Turkije met je door.

Er is geen land met zoveel deelnames aan een EK met zo'n slechte serie: Turkije heeft tijdens alle vijf de eerdere EK-deelnames (in 1996, 2000, 2008, 2016 en 2021) het eerste duel verloren.

Openingswedstrijd Turkije op het EK 1996

Turkije nam in 1996 voor het eerst deel aan een Europees Kampioenschap. De openingswedstrijd speelden de Turken tegen Kroatië. Door een doelpunt van Goran Valovic verloor Turkije de eerste wedstrijd. Ook het tweede duel met Portugal en het derde duel met Denemarken gingen verloren. De Turken keerden puntloos thuiswaarts.

Openingswedstrijd Turkije op het EK 2000

In 2000 waren België en Nederland gastland van het EK. Turkije begon aan de groepsfase in de poule met Italië, Zweden en gastland België. De eerste wedstrijd traden de Turken aan tegen Italië, waarvan zij met 1-2 verloren. Door een gelijkspel tegen Zweden en 2-0 winst tegen België gingen de Turken, ondanks het verloren openingsduel, door naar de kwartfinales. Dat was ook direct de laatste ronde voor Turkije, want de kwartfinale verloor zij met 0-2 van Portugal.

Openingswedstrijd Turkije op het EK 2008

In de openingswedstrijd tegen Portugal verloor Turkije met 2-0 door doelpunten van Pepe en Raul Meireles. De twee overige wedstrijden in de groep werden wel gewonnen tegen Tsjechië en Zwitserland. Turkije strandde pas in halve finale tegen Duitsland.

Openingswedstrijd Turkije op het EK 2016

Na een afwezigheid van acht jaar was Turkije in 2016 weer van de partij in Frankrijk. In de openingswedstrijd kwam zij – net als in de eerste openingswedstrijd – tegen Kroatië te spelen. Een treffer van Luka Modric was voor Kroatië voldoende om de overwinning binnen te slepen. Ook de tweede wedstrijd van Turkije ging verloren tegen Spanje, waardoor zij na twee wedstrijden al uitgeschakeld waren. De derde wedstrijd tegen Tsjechië wist Turkije wel met 2-0 te winnen.

Openingswedstrijd Turkije op het EK 2021

Vanwege de coronapandemie werd het EK 2020 een jaar later dan oorspronkelijk de bedoeling was gespeeld. In de openingswedstrijd nam Turkije het in Stadio Olimpico op tegen Italië. De Italianen waren oppermachtig met 0-3. De openingswedstrijd bleek voor de Turken een voorbode. Uiteindelijk keerden zij met nul punten en een doelsaldo van -7 huiswaarts.