Zwitserland en Schotland delen de punten door 1-1 gelijkspel in Keulen

Wedstrijdverslag Schotland - Zwitserland
19 juni om 22:55

Schotland en Zwitserland zijn in een vermakelijk duel niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Een vroeg eigen doelpunt van Fabian Schär werd al snel van het scorebord gepoetst door een geweldige treffer van Xherdan Shaqiri. Vooral de Schotten vergaten tijdens het duel te scoren.

Nadat de Tartan Army München had overgenomen voor het eerste duel tegen Duitsland namen de Schotten voor het tweede duel Keulen over. Wederom werd het volkslied op schitterende wijze meegezongen, maar de opdracht voor de Schotten was ook duidelijk. Er moest een resultaat behaald worden om kans te blijven maken in de poule. Daarbij hielp de eerdere overwinning van Duitsland op Hongarije, want net als de Schotten verloren de Hongaren ook het eerste groepsduel.

De ploeg van Steve Clark zocht dan ook vanaf het eerste moment de aanval. De Zwitsers leken wat overrompeld, maar tot echte kansen kwam Schotland niet. Toch lukte het uiteindelijk toch om in de dertiende minuut wel op voorsprong te komen. Een counter gaf Scott McTominay de kans om te schieten, maar zijn poging werd aangeraakt door Fabian Schär. De touché van de Newcastle United-verdediger bleek zodanig dat keeper Yann Sommer kansloos was en dus kon de Tartan Army wederom juichen voor een eigen doelpunt.

Die vreugde bleek echter van korte duur. Voor het zesde eindtoernooi op een rij wist Xherdan Shaqiri te scoren. De aanvaller van Zwitserland die tegenwoordig in de Major League Soccer in Amerika actief is schoot heerlijk raak. Fouten achterin bij Schotland brachten de bal net buiten de zestien en zonder na te denken schoot Shaqiri heerlijk binnen. Daarmee werd hij de eerste Europeaan ooit, want na treffers op de WK’s van 2014, 2018 en 2022 en EK’s van 2016 en 2022, was het dus ook raak op het Europees Kampioenschap van 2024.

In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Beide ploegen zochten veelvuldig de aanval. Voor Schotland kwam er eerst slecht nieuws, want Kieran Tierney moest met de brancard van het veld getild worden. De linksachter greep naar zijn hamstring en de blessure zag er niet goed uit. Niet veel later waren zij echter als eerste dichtbij de tweede goal. Vanuit een vrije trap kwam de bal op het hoofd van Grant Hanley. De verdediger kon op doel koppen, maar de paal redde Zwitserland.

Breel Embolo kreeg aan de andere kant de bal er wel in. De spits van Zwitserland, die nog altijd niet geheel fit is, ging één-op-één na een schitterende dieptebal en schoot raak. Echter vertrok hij net te vroeg en dus werd hij afgevlagd voor buitenspel. De VAR had niet lang nodig om het doelpunt te checken en vrij snel werd de beslssing van de grensrechter goed gekeurd.

Het buitenspeldoelpunt van Embolo bleek het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Daarmee mocht vooral Zwitserland niet klagen. De Schotten hadden de grootste kansen, maar vergaten telkens te scoren. Door het verlies van Hongarije kllimt Schotland naar de derde plaats in de groep. Met een onderling duel nog voor de boeg met Hongarije is nog alles mogelijk voor de Schotten. Door het schamele punt lijkt Zwitserland wel zo goed als zeker van de volgende ronde, al wacht voor hun een duel met Duitsland tijdens de laatste speelronde.