Wedstrijdverslag Nederland - Oostenrijk

Oostenrijk door als groepshoofd na 2-3 overwinning op Oranje, Nederland derde

25 juni om 19:55

Marcel Sabitzer heeft het Nederlands elftal de eerste nederlaag op het Europees Kampioenschap bezorgd. De middenvelder scoorde 2-3 in een spectaculaire wedstrijd. Cody Gakpo en Memphis Depay waren aan Nederlandse kant trefzeker.

Door de overwinning van Spanje op Albanië hoefde de nummer drie van Poule D zich geen zorgen meer te maken over plaatsing. Nederland was dus op maandagavond al zeker van de achtste finales, maar ondanks dat stond er nog genoeg op het spel in de laatste speelronde. Met vier punten uit twee wedstrijden en een beter doelsaldo dan Frankrijk begon Oranje als groepshoofd aan het duel tegen Oostenrijk. Bij een overwinning of een ander gunstig resultaat op de andere velden kon de ploeg van Ronald Koeman die plek behouden en aan de gunstigere kant van het schema komen. Dan moest er wel afgerekent worden met Oostenrijk. Op het vorige Europees Kampioenschap stonden beide landen ook tegenover elkaar in de groepsfase. Toen was Nederland met 2-0 te sterk door doelpunten van Memphis Depay en Denzel Dumfries.

Voorafgaand aan het duel grepen zowel Koeman als Ralf Rangnick in bij hun basisopstelling. Nederland begon met drie aanpassingen, terwijl Oostenrijk er zelfs vier had. Rangnick besloot al zijn spelers op scherp naar de bank te verwijzen. Bij Oranje werden Dumfries, Xavi Simons en Jeremie Frimpong vervangen voor Lutsharel Geertruida, Joey Veerman en Donyel Malen. De wissels bij Oostenrijk leken beter voorbereid op het begin dan die van Nederland. Alexander Prass verving Phillip Mwene en de linksachter kreeg enorm veel ruimte in de beginfase. Zijn derde voorzet stichtte wel gevaar en Malen gleed de bal in eigen doel. Daarmee scoorde de aanvaller de snelste eigen goal ooit op een Europees Kampioenschap.

Na een halfuur besloot Koeman keihard in te grijpen. Veerman kreeg zijn basisplaats terug na het duel met Frankrijk, maar de PSV’er wist geen indruk te maken. Met 29 balcontacten verloor hij zestien keer de bal en dus zat zijn wedstrijd er na 35 minuten op. Simons werd zijn vervanger en daarmee moest Reijnders wederom naast Jerdy Schouten spelen. Kort na de wissel kreeg Oostenrijk echter wederom een enorme kans. Marcel Sabitzer schoot van afstand en Bart Verbruggen had een goede redding nodig om de bal te keren. Niet veel later vergat Marko Arnautovic te scoren en greep Verbruggen wederom in.

Daarmee haalde Oranje met slechts een achterstand van 0-1 de ruststand. Een mogelijke donderspeech van Koeman bleek meteeen effectief te zijn geweest, want in Berlijn begon Oranje voortvarend aan de tweede helft. De gretigheid werd ook beloond, want na twee minuten in de tweede helft sloeg Gakpo toe. Net als tegen Polen was de aanvaller trefzeker. Ditmaal had hij echter minder hulp van de verdediging nodig. Gakpo kapte zijn directe tegenstander uit en kon een hoek uitzoeken. Dat ging de aanvaller goed af en daarmee bracht hij het Nederlands elftal terug in de wedstrijd.

Lang kon Oranje niet genieten van de gelijkmaker. Net op het moment dat de ploeg van Koeman de touwtjes in handen leek te nemen sloeg Oostenrijk keihard toe. Oud-Ajacied Florian Grillitsch legde de bal geweldig op het hoofd van Romano Schmid en de aanvaller kopte vervolgens de bal langs Verbruggen. Stefan de Vrij leek de bal net nog te kunnen keren op de doellijn, maar hij kwam net een stap te laat. De treffer viel in de 59ste minuut waardoor de gelijke stand nog minder dan tien minuten op het bord had gestaan.

Dat Oranje niet lang aan de gelijke stand kon vasthouden bleek ook in de tweede helft. Memphis Depay scoorde op aangeven van de ingevallen Wout Weghorst zijn eerste doelpunt van het toernooi. Echter keurde de scheidsrechter op aangeven van zijn assistent de treffer af. De VAR vond echter dat er niets mis was met de treffer en dus werd het doelpunt alsnog goed gekeurd. Oostenrijk liet wederom niet lang wachten op hun antwoord en via een schitterend schot van Marcel Sabitzer kwam de ploeg van Rangnick weer op voorsprong.

Na de treffer van Sabitzer koos Oranje vol voor de aanval. Het slotoffensief werd ingezet en met zes minuten extra tijd moest de ploeg van Oranje het doen. Odanks de vele VAR-beslissingen, wissels en vier doelpunten vond de scheidsrechter het echter genoeg blessuretijd. Nederland kreeg enkele kansen, maar scoren lukte niet meer. Door de overwinning van Oostenrijk is Nederland verwezen naar plek drie en kent het dus een zeer moeilijke loting.