Wedstrijdverslag Frankrijk - Polen

Frankrijk vergeet te scoren tegen Polen en loopt tegen 1-1 gelijkspel aan

25 juni om 20:00

Frankrijk en Polen hebben tijdens de laatste speelronde de punten moeten delen. Kylian Mbappé was trefzeker, maar aan de andere kant was Robert Lewandowski dat ook. Daarmee is Frankrijk de nummer twee van Poule D.

Na de storm rondom de neus van Kylian Mbappé keerde rust iets wat terug in het Franse kamp. Een ticket naar de achtste finales was geboekt, alleen moest Les Bleus er nog achter komen op welke plek het in de poule eindigde. In Dortmund trof het Polen. Na twee wedstrijden wisten de Polen ook al dat hun toernooi er op zat door nederlagen tegen Nederland en Oostenrijk. Waar Frankrijk nog geen enkel doelpunt zelf scoorde, kende Polen problemen met superster Robert Lewandowski. In de zestigste minuut kon hij pas invallen tegen Oostenrijk en dat waren zijn eerste minuten van het toernooi. Ondanks de vele aanvalskracht van de ploeg van Didier Deschamps was het enige gescoorde doelpunt in de poulefase voor de wedstrijd tegen Polen een eigen doelpunt van de oud-Ajax verdediger Maximilian Wöber.

Goed nieuws was er voor Didier Deschamps en Frankrijk ook voorin. Niet alleen was het nieuws rondom de neus van Mbappé verdwenen tegen Polen, ook kon de bondscoach weer gebruik maken van de spits vanaf het eerste moment. Datzelfde goldt ook voor de Polen. Na zijn invalbeurt begon Lewandowski in Dortmund wel in de basis. Beide aanvallers kregen ook kansen in de eerste helft. Mbappé verzuimde te scoren na een geweldige actie van Bradley Barcola en Lewandowski kopte van dichtbij naast.

Ousmane Dembélé kreeg de grootste kans na een counter en een geweldige pass van N’golo Kanté, maar de PSG-aanvaller stuitte op de goed keepende Lukasz Skorupski. Daarmee gingen beide ploegen in tegenstelling tot Nederland doelpuntloos de rust in. Vanaf het eerste moment in de tweede helft ging Les Bleus verder met waar zij gebleven waren. De aanval werd vol gekozen en Skorupski moest meerdere malen redden.

Toch wisten de Fransen de ban te breken en niemand minder dan Mbappé nam die treffer voor zijn rekening. Vanaf elf meter mocht de aanvoerder, met masker, aanleggen voor zijn treffer. Eerder werd Dembélé diep gestuurd en de buitenspeler was vele malen sneller dan zijn directe tegenstander. Jakub Kiwior trachtte nog de bal af te snoepen, maar zijn sliding in de zestien meter kwam veel te laat. Scheidsrechter Guida kon niets anders dan naar de stip wijzen en Mbappé maakte daar dankbaar gebruik van. Mbappé stuurde Skorupski ditmaal naar de vekeerde hoek en zo was zijn eerste EK-treffer een feit.

Aan de andere kant had Polen weinig kansen. In de tweede helft moest het land vooral achteruit en had het mazzel dat de Fransen niet vaker scoorde. Toch maakte Dayot Upamecano een fout. De verdediger ging op de voet van een Poolse aanvaller staan en na ingrijpen van de VAR wees de scheidsrechter naar de stip. Echter moest de VAR wederom ingrijpen, want Lewandowski miste zijn strafschop. Keeper Mike Maignan was echter te vroeg van zijn lijn gegaan en dus moest de strafschop opnieuw genomen worden. In tweede instantie wist de spits hem wel te scoren.

De gelijkmaker zorgde er echter voor dat Les Bleus naar de tweede plek zakte door het resultaat op het andere veld. De manschappen van Deschamps kozen vervolgens dus vol voor de aanval. Echter stond de Poolse verdediging als een huis en deze konden de Franse niet meer doorbreken. Door de overwinning van Polen sluiten zij het toernooi alsnog af met drie punten, maar Frankrijk is door de overwinning van Oostenrijk de nummer twee.

  • Wedstrijd
  • Opstelling
  • Statistieken

WEDSTRIJD INFO


Datum
dinsdag 25 juni 2024
Stadion
BVB Stadion Dortmund
Aftrap
18:00
Scheidsrechter
Guida