Fout van Hancko niet fataal voor Slowakije: zij en Roemenië naar knock-out fase EK

Slowakije en Roemenië hebben de knock-out fase van het EK bereikt
26 juni om 19:50
Laatste update: 26 juni om 20:01

Roemenië en Slowakije hebben de knock-out fase van het EK bereikt. Het duel tussen de beide landen eindigde in een 1-1 gelijkspel en dat was gezien het resultaat op het andere veld bij België - Oekraïne genoeg. Roemenië wordt mogelijk de opponent van het Nederlands elftal in de achtste finales.

In de razendspannende Groep E, waarin elk land over drie punten beschikte, begon Roemenië als groepshoofd en Slowakije als nummer drie. Aan de kant van de Slowaken was er een flinke opsteker. Dávid Hancko, die de strijd tegen Oekraïne nog geblesseerd moest staken, kon gewoon starten.

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van Roemenië. Augustin Ratiu stoomde op aan de rechterkant en zorgde ervoor dat Ianis Hagi een kans kreeg, maar hij schoot over. Na dat moment nam Slowakije de touwtjes wat in handen met enkele kansen, waar ook de openingsgoal uit volgde. Het was Ondrej Duda die als eerste Slowaak op twee eindtoernooien scoorde.

Na de goal ging Roemenië weer wat meer op de aanval spelen. Zo’n tien minuten voor de rust werd Hagi weer gevaarlijk vanaf rechts, hij passeerde David Hancko. De verdediger van Feyenoord zette een tackle in op de rand van het strafschopgebied en de VAR besloot om de bal er niet buiten, maar binnen te leggen. Voormalig Ajax-speler Razvan Marin liet de kans niet onbenut en schoot snoeihard raak vanaf de stip. Daardoor gingen beide ploegen met 1-1 rusten.

Na de rust zette Roemenië wat aan via schoten van Marin en Denis Dragus, waarna het weer even omsloeg. De regen kwam met bakken uit de lucht en zo ook wat kansen voor Slowakije. Die kwamen via invaller David Strelec, die iets later net naast het doel schoot. Na dit moment leek het erop dat Slowakije en Roemenië het wel best vonden. Er werd flink gevochten, maar niet meer gescoord: 0-0.

Roemenië eindgt als nummer één in de groep, gevolgd door België. Slowakije gaat als een van de beste nummers drie door. Roemenië wordt mogelijk de opponent van het Nederlands elftal in de achtste finales. Lees in de lees meer sectie hoe dat zit.