Dit is Andrei Ratiu, de opvallende rechtsback van Roemenië met blauw haar

28 juni om 19:13

Dinsdagavond speelt Roemenië tegen Nederland in de achtste finales van het EK 2024. De winnaar van deze spannende confrontatie zal het in de kwartfinale opnemen tegen Oostenrijk of Turkije. Een van de opvallendste spelers aan Roemeense zijde is Andrei Rațiu, bekend om zijn dynamische spel en zijn felblauwe haar. Wie is Rațiu precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret!

Wie is Andrei Ratiu?

Andrei Ratiu, de speler van Roemenië met blauw haar

Andrei Florin Rațiu werd geboren op 20 juni 1998 in Aiud, Roemenië. De 26-jarige rechtsback staat bekend om zijn kenmerkende uiterlijk en dynamische speelstijl. Rațiu begon zijn voetbalcarrière in Spanje nadat hij op jonge leeftijd naar Aragon verhuisde. Hier sloot hij zich aan bij de jeugdopleiding van Villarreal.

Ratiu speelde ooit bij ADO Den Haag

Rațiu maakte zijn professionele debuut bij Villarreal C in 2016. Na een periode bij Villarreal B en een korte tijd in het eerste team, werd hij in augustus 2020 uitgeleend aan ADO Den Haag in de Eredivisie. Hoewel zijn tijd in Nederland kort was, met slechts tien optredens, liet hij een blijvende indruk achter met zijn energieke spel.

Na zijn terugkeer naar Villarreal in 2021, vertrok Rațiu naar SD Huesca, waar hij een driejarig contract tekende. Hier bewees hij zijn waarde in de Segunda División en scoorde zijn eerste professionele doelpunt in mei 2022. Zijn prestaties bij Huesca leverden hem in augustus 2023 een transfer op naar Rayo Vallecano in de La Liga, waar hij al snel een vaste waarde werd in de defensie van het team.

Waarom heeft Ratiu van Roemenië blauw haar?

Op internationaal niveau debuteerde Rațiu in september 2021 voor het Roemeense nationale team. Hij maakte snel naam en scoorde zijn eerste internationale doelpunt tegen Bosnië en Herzegovina in 2022. Tijdens het EK 2024 trok Rațiu veel aandacht, niet alleen vanwege zijn spel, maar ook door zijn felblauwe haar. Dit is een duidelijke verwijzing naar de beroemde geblondeerde Roemeense ploeg van het WK 1998. Destijds besloot het hele team hun haar te bleken als teken van eenheid en teamgeest. Rațiu koos voor een moderne twist door zijn haar blauw te verven, wat hem de bijnaam 'Sonic' opleverde, naar het iconische videogamepersonage.

Lees meer over:

Deel via