Zwitserland door naar de kwartfinale na overtuigende zege op machteloos Italië

29 juni om 19:54

Zwitserland heeft in het Olympiastadion in Berlijn verrassend Italië verslagen met 2-0. De regerend Europees kampioen kon geen vuist maken tegen een sterk spelend Zwitsers team.

In de eerste helft had Zwitserland de overhand en creëerde het verschillende kansen. In de 36e minuut brak Remo Freuler de ban voor de Zwitsers. Na een fraaie aanval gaf Ruben Vargas de bal voor op Freuler, die met een uitstekende volley doelman Gianluigi Donnarumma kansloos liet. Italië oogde machteloos en wist geen enkel schot tussen de palen te noteren. Zwitserland ging daardoor met een verdiende 1-0 voorsprong de rust in.

Italië was vast met de beste intenties uit de kleedkamer gekomen, maar slechts 38 seconden na de rust was het opnieuw raak voor Zwitserland. Ruben Vargas krulde de bal prachtig binnen vanaf de rand van het zestienmetergebied, waardoor Donnarumma opnieuw moest vissen. Italië, dat in elk EK-duel tot nu toe een openingsdoelpunt tegen kreeg, stond voor een zware opgave.

Italië probeerde terug te komen in de wedstrijd, maar het was Zwitserland dat de beste kansen bleef creëren. In de 52e minuut kopte Manuel Akanji bijna de bal in eigen doel, maar de paal redde de Zwitserse verdediger. De Azzurri bleven dreigen, maar echte kansen bleven uit.

In de 65e minuut bracht bondscoach Luciano Spalletti spits Mateo Retegui in de hoop de achterstand te verkleinen. Dit leverde echter weinig grote kansen op. In de 74e minuut was Italië het dichtst bij een doelpunt. Gianluca Scamacca schoot de bal uiteindelijk tegen de paal.

Met nog een kwartier te spelen begon Italië aan het slotoffensief. De Italianen voerden de druk behoorlijk op, maar wist niet meer echt gevaarlijk in de buurt van het doel van Yann Sommer te komen. Hierdoor bleef de eindstand 2-0 in het voordeel van Zwitserland en strandde Italië in de achtste finale van het EK.

Zwitserland heeft zich geplaatst voor de kwartfinale. Hierin zal de ploeg het gaan opnemen tegen Engeland of Slowakije. De kwartfinale staat voor zaterdag 6 juli om 18.00 uur op het programma.