Dit wordt de visie van Robin van Persie als hoofdtrainer van SC Heerenveen

Dit wordt de visie van Robin van Persie als hoofdtrainer van SC Heerenveen

30 juni om 09:15

Robin van Persie gaat vol voor de aanval met sc Heerenveen. De veertigjarige trainer wil een herkenbare speelstijl inslijpen in Friesland en begint het seizoen met een uitwedstrijd tegen Ajax.

Van Persie, die net zijn eerste klus als hoofdtrainer is begonnen, gelooft in het belang van eigen kracht. Heerenveen start het seizoen met een zware uitwedstrijd tegen Ajax, maar Van Persie blijft vasthouden aan zijn aanvallende filosofie. In een interview met De Telegraaf verklaart hij: "Noem mij een spel waarbij je kiest voor een remise. Zo'n spel is er toch niet? Voetbal speel je volgens mij om te winnen, met een herkenbare speelwijze en duidelijke patronen."

De oud-voetballer van onder meer Feyenoord en Arsenal blijft realistisch. "Wij krijgen ook te maken met wedstrijden waarin we worden teruggedrongen", zegt hij. "Maar het gaat mij om de intentie. En daarbij moet je soms risico nemen. De keerzijde? Je krijgt eens de deksel op de neus. Ongetwijfeld komt er dan kritiek richting mij. Naïef, onervaren trainer, te aanvallend voetbal – dat soort verhalen. Oké, ik vind het allemaal prima. Ik wil het niet teveel hebben over mijn voetballoopbaan, want die tijd is geweest. Maar een voordeel van mijn carrière is wel: ik weet hoe het werkt. Ik weet hoe ik ermee moet omgaan."

Van Persie zorgde tijdens zijn eerste training voor veel enthousiasme en hoop bij de fans van Heerenveen. Met veel energie en duidelijke instructies motiveerde hij zijn spelers om druk te zetten op de verdediging van de tegenstander. "Don’t let them escape!" riep hij naar zijn aanvallers. "Je creëert de voorwaarden om de bal te veroveren. En dan heb je ’m bijna te pakken. Jahaaa, dan moet je doorstappen. Niet in je eentje, maar met z’n allen."

Van Persie benadrukt dat Heerenveen moet uitgaan van eigen kracht en attractief voetbal. "Ik focus me op onze ontwikkeling en de afspraken die we daarbij maken. En dan gaan spelers uiteindelijk geloven in zichzelf, maar ook in elkaar. Ik ben niet bang om te verliezen. Maar áls we dat doen, dan wel op onze manier."

De trainer kijkt uit naar zijn debuut in de Eredivisie tegen Ajax op 11 augustus in de Johan Cruijff Arena. "Plezier en positivisme moeten de basis zijn, in alles wat je doet. Dat geeft energie. En dan ga je vanzelf beter presteren. Echt, ik heb enorm uitgekeken naar deze klus. Ik ben blij dat het nu is begonnen."