Costa held in Portugese kranten, 'Ronaldo lijdt onder angst en spanning'

Dit schrijven de Portugese kranten over Portugal - Slovenië op het EK 2024
2 juli om 07:01
Laatste update: 2 juli om 07:23

Portugal heeft zich in een zenuwslopende wedstrijd tegen Slovenië geplaatst voor de kwartfinales van het EK. Ondanks een 0-0 gelijkspel na verlenging, wist het team van bondscoach Roberto Martínez de strafschoppenserie met 3-0 te winnen, mede dankzij de sublieme reddingen van doelman Diogo Costa. De kranten zijn eensgezind in hun lof voor Costa, maar uiten ook zorgen over de prestaties van veteranen Cristiano Ronaldo en PepeVoetbalNieuws.nl dook in de Portugese ochtendbladen.

Portugese kranten over Portugal - Slovenië op het EK

Diogo Costa: de onbetwiste held

Diogo Costa wordt overal geprezen als de reddende engel van Portugal. A Bola schrijft: 'Drie sublieme momenten van Diogo Costa en andere beslissende reddingen brachten Portugal naar de kwartfinales.' Zijn rol in de strafschoppenserie wordt als doorslaggevend gezien, vooral nadat hij drie penalty's stopte. Record noemt hem 'een monster van een doelman' en voegt toe: 'Met de sereniteit die hij toonde, kon Diogo Costa drie opeenvolgende strafschoppen stoppen en Portugal laten feestvieren.'

'Ronaldo lijkt te lijden onder angst en spanning, vergelijkbaar met in Qatar'

Cristiano Ronaldo krijgt een gemengde beoordeling in de kranten. Zijn gemiste penalty in de verlenging en het feit dat hij al acht wedstrijden op grote toernooien zonder doelpunt is, worden breed uitgemeten. O Jogo benadrukt: 'Cristiano Ronaldo heeft nu acht opeenvolgende wedstrijden in grote toernooien niet gescoord.' Record beschrijft zijn avond als volgt: 'Ronaldo miste een penalty in de verlenging, wat bijna catastrofaal was, maar herstelde zich tijdens de strafschoppenserie door zijn poging te verzilveren.' A Bola merkt op dat Ronaldo's dribbel in de achtste minuut niet succesvol was en de spanning rond hem blijft voelbaar: 'Ronaldo lijkt te lijden onder angst en spanning, vergelijkbaar met de situatie tijdens het WK in Qatar.'

Pepe: solide, maar niet foutloos

De veteranenverdediger Pepe wordt geprezen voor zijn algemene verdedigende prestaties, maar zijn cruciale fout wordt niet genegeerd. Record meldt: 'Pepe liet een tegenstander een-op-een met de keeper komen, wat bijna het einde van de wedstrijd betekende voor Portugal.' Ondanks deze fout blijft hij een steunpilaar in de verdediging. A Bola noemt hem een 'monster' in positieve zin, maar wijst ook op de enkele fout die bijna fataal was.

Hoewel de nadruk ligt op Ronaldo, Pepe en Diogo Costa, bespreken de kranten ook andere aspecten van de wedstrijd. A Bola wijst op de voorspelbaarheid van Portugals spel, voornamelijk afhankelijk van de linkerkant en Rafael Leão. 'De team verliest zijn identiteit en werd te voorspelbaar,' aldus de krant. De wissels van Martínez worden ook bekritiseerd, vooral het vervangen van Vitinha en het inzetten van Francisco Conceição op links. Record merkt op dat deze beslissingen moeilijk te begrijpen waren en bijdroegen aan de onzekerheid binnen het team.

Portugal staat nu voor een zware opgave tegen Frankrijk in de kwartfinale. De prestaties van Diogo Costa geven hoop, maar de zorgen rond Ronaldo en de strategische keuzes van Martínez blijven bestaan.