Gakpo en Malen nemen Oranje aan de hand: Nederland plaatst zich voor kwartfinale

2 juli om 19:54

Nederland heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het EK. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman won in München met 0-3 van Roemenië. Pas tien minuten voor tijd wist Oranje, ondanks de vele kansen, de score te verdubbelen.

Roemenië begon sterk aan het duel met Oranje. De eerste minuten waren de Roemenen veelvuldig op de helft van Nederland te vinden. Na twintig minuten was het echter Nederland dat op voorsprong kwam. Cody Gakpo was wederom belangrijk voor het Nederlands elftal. In de twintigste minuut zette hij Oranje op voorsprong met een schitterend schot in de korte hoek na een mooie actie aan de linkerkant.

Nederland bleef kansen creëren, maar had moeite om de voorsprong uit te breiden. In de 54e minuut gaf Denzel Dumfries een perfecte voorzet op Memphis Depay, die net niet wist te scoren door een ingreep van de Roemeense verdediging. Een paar minuten later kwam Virgil van Dijk dicht bij de 0-2, maar zijn kopbal belandde op de paal.

In de 64e minuut leek Cody Gakpo opnieuw te scoren, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel na tussenkomst van de VAR. Nederland bleef aandringen en creëerde veel kansen. Xavi Simons en Joey Veerman waren dicht bij een doelpunt, maar hun pogingen gingen net naast of werden gered door de Roemeense doelman Nita.

Gakpo gidste Oranje ook naar de tweede treffer. In de 83ste minuut nam Gakpo de bal schitterend mee op de achterlijn en passte deze breed op invaller Donyell Malen. De spits van Dortmund kon de bal in een leeg doel tikken. Daarmee werd de voorsprong verdubbeld en kwam een plek in de kwartfinale niet meer in gevaar voor Koeman en consorten.

Toch kwam Malen nog met een toegift. Vanuit de omschakeling kon Malen vrij op het doel van Nati af. De aanvaller van Dortmund verzuimde niet en scoorde zijn tweede van de avond.

Met deze overwinning plaatst Nederland zich voor de kwartfinales van het EK. Zaterdag neemt Oranje het in Berlijn op tegen Turkije of Oostenrijk.