Wedstrijdverslag Oostenrijk - Turkije

Oranje kent opponent in kwartfinale: Turkije verrast Oostenrijk dankzij Demiral

2 juli om 22:55

Merih Demiral is de grote held van Turkije. De centrale verdediger kopte tweemaal raak en zorgde daarmee persoonlijk voor de uitschakeling van Oostenrijk. Daarmee is de volgende tegenstander van Nederland ook bekend, op zaterdag 6 juli is Turkije de tegenstander.

Na de eerdere overwinning op Roemenië zal bondscoach Ronald Koeman en het Nederlands elftal gespannen hebben gekeken naar de laatste achtste finales. Oostenrijk en Turkije moesten samen gaan bepalen wie de tegenstander van Oranje werd. Na een knappe groepsfase eindigde de mannen van Ralf Rangnick als eerste in de poule en dus troffen zij de nummer twee van Groep F. Na een bloedstollende wedstrijd schoven de Turken Tsjechië op zij met 1-2 en dus gingen zij door als nummer twee. Een paar maanden voor het EK speelden Oostenrijk en Turkije al tegen elkaar. Toen wonnen de Oostenrijkers met 6-1.

Het eerste doelpunt van de wedstrijd liet niet lang op zich wachten. Normaliter zijn het de Oostenrijkers die vroeg scoren, maar Turkije ging er dit keer vandoor met de eer. Na één minuut was het al raak. Merih Demiral schoot gelukkig raak uit een corner. De getrapte bal van Arda Güler viel bij de tweede paal, maar de Oostenrijkse defensie kon deze niet wegwerken. Demiral zag de bal voor zijn voeten en schoot zonder na te denken raak.

De gehele beginfase bleek uiterst vermakelijk, want enkele minuten na het openingsdoelpunt kreeg Oostenrijk al de kans op de gelijkmaker. Van dichtbij kreeg Cristoph Baumgartner de bal er echter wonderbaarlijk niet in en zo rolde de bal voorbij de achterlijn. Het tempo in de eerste helft bleef moordend, maar opnieuw scoren deed geen van beide ploegen. Na een zeer vermakelijke eerste 45 minuten zochten de landen de kleedkamer op met een 0-1 ruststand.

Net als in de eerste helft begon ook de tweede helft spetterend. Oostenrijk kreeg meedere kansen en de vers ingevallen Michael Gregoritsch kon meteen zijn stempel drukken. Echter kon de spits de kans niet omzetten tot een doelpunt en dus bleef Oostenrijk zoeken naar de gelijkmaker. De corners aan de andere kant bleken meer dan gevaarlijk en Merih Demiral herhaalde zijn kunstje uit de eerste helft. Na 59 minuten verdubbelde hij de voorsprong en kon het Turkse publiek wederom juichen.

Tot een aansluitingstreffer zou Oostenrijk nog wel komen. Slechts zeven minuten na het tweede doelpunt van Demiral lukte het Gregoritsch wel om te scoren. Wederom bleek een corner het werk te moeten doen, want ook de goal van Oostenrijk viel uit de standaardsituatie. Na een kopbal kreeg de spits de bal geheel vrij voor zijn voeten bij de tweede paal en van dichtbij kon hij niet missen. Daarmee bracht hij Oostenrijk terug in de wedstrijd en konden de manschappen van Rangnick op zoek naar de gelijkmaker.

Ondanks de volledige druk van Oostenrijk op het doel van Turkije, bleven de Turken op zoek naar een derde treffer. Vanuit de counter lag er veel ruimte, maar de verlossende treffer kwam maar niet. Wel hield de Turkse defensie stand, ondanks de hoge druk. Tot echt grote kansen kwam Oostenrijk niet meer en toch moest Mert Günok nog eenmaal redding brengen. Dat lukte en dus kon Turkije feestvieren. Het Nederlands elftal kent nu zijn volgende tegenstander. Op zaterdag 6 juli, om 21.00 uur zullen beide landen elkaar treffen in Berlijn.