Wie is François Letexier, de jongste scheidsrechter ooit die een EK-finale fluit?

De 35-jarige Letexier is de jongste scheidsrechter ooit tijdens een EK-finale
14 juli om 20:58
Laatste update: 14 juli om 20:58

De UEFA maakte bekend dat de EK-finale in handen is van François Letexier. De 35-jarige Fransman is de jongste scheidsrechter ooit die de finale van een EK zal fluiten. Wie is Letexier eigenlijk? VoetbalNieuws.nl neemt hem onder de loep.

Achtergrond en bijzondere wedstrijden

Letexier wordt op 23 april 1989 in het Bédée geboren. De Fransman maakt in 2016 op 27-jarige leeftijd zijn debuut in de Ligue 1. Twee jaar later in 2018 maakt Letexier al zijn internationale debuut en de eerste finales fluit hij in 2021. De arbiter krijgt de leiding over de finale van de UEFA Youth League en de Coupe de France. In 2023 fluit hij de finale van de UEFA Super Cup tussen Manchester City en Sevilla en dit jaar mocht hij voor de tweede keer in zijn carrière de Franse bekerfinale onder zijn hoede nemen.

Waar kennen we Letexier in Nederland van?

Letexier heeft in zijn nog redelijk prille carrière drie keer een wedstrijd gefloten waar een Nederlandse tint aan zit. In 2020 floot hij het duel in de Nations League tussen het Nederlands elftal en Bosnië & Herzegovina, wat de eerste overwinning van Oranje onder toenmalig bondscoach Frank de Boer was.

Ook in de Champions League was Letexier twee keer de leidsman over een duel van een Nederlandse club. De arbiter had het pikante duel tussen Ajax en Napoli, dat in 1-6 eindigde, onder zijn hoede. Het meest recente duel waar Letexier de touwtjes in handen had, was die tussen Atlético Madrid en Feyenoord (3-2) in de Champions League.

Letexier op dit EK

De finale van het EK is de vierde wedstrijd die Letexier tijdens dit toernooi fluit. Eerder was Letexier te bewonderen bij Kroatië - Albanië, Denemarken - Servië en Spanje - Georgië. In totaal gaf hij tien gele kaarten en geen enkele rode.