Groot nieuws uit Engeland: Southgate stopt als bondscoach

Groot nieuws uit Engeland: Southgate stopt als bondscoach
16 juli om 12:05
Laatste update: 16 juli om 12:14

Gareth Southgate stopt per direct als bondscoach van Engeland. Dat heeft de Engelse voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. Engeland verloor afgelopen zondag de EK-finale tegen Spanje met 2-1.

Southgate was in totaal acht jaar bondscoach van The Three Lions. Hij coachte meer dan honderd interlands, maar kreeg gedurende zijn periode veel kritiek op het spel. Op het EK bereikte Engeland dan wel de finale, het spel was nooit om over naar huis te schrijven. Velen vonden het veel te afwachtend en te defensief, gezien de enorme kwaliteiten die de selectie heeft.

Onder Southgate bereikte Engeland twee EK-finales op rij. In 2021 ging de eindstrijd tegen Italië verloren in het eigen Wembley. "Ik heb alles gegeven, maar het is tijd voor verandering", liet Southgate weten. "Ik wil in het bijzonder de staf bedanken. Bedankt, Engeland, voor alles."

Het is nog onbekend wat Southgate nu gaat doen en wie zijn opvolger wordt. Van 2006 tot en met 2009 was hij hoofdtrainer van Middlesbrough. Daarna was hij werkzaam bij de FA, waar de inmiddels 53-jarige oefenmeester begon met het coachen van het Jong-elftal.