Opvallende ruzie: Hierom klaagt de Franse bond hun collega's uit Argentinië aan

Waarom hebben Frankrijk en Argentinië ruzie?
16 juli om 22:10

De Franse voetbalbond spant een rechtszaak aan tegen de Argentijnse bond wegens racistische en discriminerende gezangen van Argentijnse internationals. Argentinië won de Copa América na extra tijd met 1-0 van Colombia, waarna sommige spelers zich iets té veel lieten gaan. VoetbalNieuws.nl neemt je mee in deze situatie.

Na het winnen van de Copa América zongen Argentijnse spelers een lied waarin zij de Franse internationals bespotten om hun Afrikaanse roots. 'Ze spelen voor Frankrijk, maar komen uit Angola. Zijn moeder is Nigeriaans, zijn vader komt uit Kameroen. Maar op het paspoort staat Fransman,' klonk het.

De Franse voetbalbond, onder leiding van voorzitter Philippe Diallo, veroordeelt deze gezangen ten zeerste. 'De onaanvaardbare racistische en discriminerende uitlatingen tegen de Franse spelers tijdens een lied, gezongen door de spelers en supporters van het Argentijnse team na het winnen van de Copa América, zijn verspreid op sociale media', aldus een statement van de bond. De beelden van de zingende spelers kwamen via een livestream van Enzo Fernández naar buiten. In de laatste tien seconden van de stream werd het gewraakte nummer ingezet, waarna Fernández stopte met filmen.

De Franse bond keurde het gedrag in een verklaring op de eigen website af: 'Gezien de ernst van de teksten, die indruisen tegen de waarden van de sport en de rechten van de mens, hebben we besloten een juridische klacht in te dienen met betrekking tot racisme en discriminatie.' De Argentijnse voetbalbond heeft tot op heden geen reactie gegeven. Tijdens het WK in Qatar zongen Argentijnse supporters het lied ook al. Toen won Argentinië de finale van Frankrijk.

Ook na de WK-finale was er in Frankrijk boosheid om het gedrag van Argentijnse spelers. Keeper Emiliano Martínez bespotte Kylian Mbappé tijdens de huldiging. Bruno Le Maire, minister van Economie en Financiën, riep de FIFA op om actie te ondernemen. Hierop ontving hij racistische reacties van Argentijnse fans.