Deze Eredivisie-club stapt in 2025 over naar natuurgras

De volgende Eredivisie-club stapt in 2025 over van kunstgras naar natuurgras

17 juli om 22:37

Excelsior zal dit seizoen voor het laatst op kunstgras gaan spelen. De club uit Rotterdam gaat het seizoen daarop definitief overstappen op natuurgras. Dit vertelt algemeen directeur Daan Bovenberg. 

Excelsior degradeerde in juni via de play-offs uit de Eredivisie. Vanaf het seizoen 2025/2026 moeten alle clubs op het hoogste niveau in Nederland op natuurgras of een hybrideveld spelen. Dit is een reden voor Excelsior om ook in de Keuken Kampioen Divisie over te stappen. "Als je niet kunt promoveren omdat je op kunstgras speelt, waar speel je anders dan profvoetbal voor?", zegt algemeen directeur Daan Bovenberg in het AD.

De overstap is een flinke investering voor de club. "De investering om dat mogelijk te maken is anderhalf miljoen euro. De afmeting, vooral in de lengte, is een uitdaging. Ook een nieuwe trainingsaccommodatie kost zo’n vier à vijf miljoen euro. Alles bij elkaar is dit serieus geld," concludeert Bovenberg. Ondanks de kosten ziet hij ook kansen. "We hebben er alle vertrouwen in dat we dit voor elkaar gaan krijgen. Een externe trainingslocatie biedt mogelijkheden om als club verder te bouwen."

Excelsior is niet de eerste club die van kunstgras naar natuurgras overstapt. Heracles Almelo verwijderde in mei na 21 jaar het kunstgrasveld en stapt over op een hybrideveld. Hoewel de Eredivisie pas in 2025 kunstgrasvrij moet zijn, is dat vanaf komend seizoen al het geval. Naast Excelsior verdween er met FC Volendam nog een kunstgrasclub uit de Eredivisie. FC Groningen, Willem II en NAC Breda promoveerden en hebben natuurgras in hun stadions.