Wie is Helinho?

Wie is Helinho, de Braziliaan die de aanval van Ajax mogelijk gaat versterken?

21 juli om 17:40

Ajax heeft zijn oog mogelijk laten vallen op een Braziliaanse speler om de aanval te versterken. Momenteel is Hélio Júnio Nunes de Castro nog actief bij RB Bragantino. Wie is dit mogelijke transfertarget van de Amsterdammers? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Hélio Júnio Nunes de Castro?

Hélio Júnio Nunes de Castro, beter bekend als Helinho, werd geboren op 25 april 2000 in Sertãozinho, Brazilië. Helinho staat bekend als een veelzijdige aanvaller die voornamelijk speelt als aanvallende middenvelder, maar ook inzetbaar is als spits. Voornamelijk speelt hij zijn wedstrijden op de rechterflank, maar ook kan hij uit de voeten op de linkerflank. De 24-jarige aanvaller is 1 meter 75 lang en is linksbenig.

Clubcarrière

Helinho begon zijn voetbalcarrière in 2012 in de jeugdopleiding van São Paulo FC. Zijn talent bleef niet onopgemerkt en op 3 mei 2018 werd zijn contract verlengd tot april 2023. In dezelfde maand werd hij voor het eerst opgeroepen voor een wedstrijd van het eerste elftal, wat een grote stap in zijn carrière markeerde. Zijn officiële debuut maakte hij op 4 november 2018 in de Braziliaanse Série A tegen CR Flamengo. In deze wedstrijd maakte hij direct indruk door vijf minuten na zijn invalbeurt te scoren, wat bijdroeg aan een 2-2 gelijkspel.

Na enkele seizoenen bij São Paulo maakte Helinho de overstap naar Red Bull Bragantino, waar hij zijn vaardigheden verder ontwikkelde en uitgroeide tot een belangrijke speler voor het team. Zijn snelheid, techniek en scorend vermogen maken hem een gevaarlijke aanvaller en een waardevolle aanwinst voor zijn huidige club.

Interlandcarrière

Op internationaal niveau heeft Helinho zijn land vertegenwoordigd in verschillende jeugdelftallen. Op 6 oktober 2017 werd hij opgeroepen voor de Braziliaanse onder-17 ploeg als vervanger voor de geblesseerde Vinícius Júnior tijdens het WK onder zeventien jaar. Daarnaast werd hij op 23 april 2018 opgeroepen voor het Braziliaanse onder-20 team, waar hij zijn talenten verder liet zien op een groter podium.

Kwaliteiten en potentieel

Helinho staat bekend om zijn dribbelvaardigheden, snelheid en vermogen om doelpunten te maken, zowel als aanvallende middenvelder als in de spitspositie. Zijn veelzijdigheid en aanpassingsvermogen op verschillende posities in de aanval maken hem een waardevolle speler voor elk team. Bij Red Bull Bragantino heeft hij bewezen een sleutelspeler te zijn met een groot potentieel voor de toekomst.

Interesse van Ajax en marktwaarde

Volgens Braziliaanse media zou Ajax zijn focus hebben neergelegd bij Helinho om de aanval te versterken. De 24-jarige speelde elf wedstrijden dit seizoen en was daarin vijf keer trefzeker en gaf twee assists. Momenteel zou de focus van de Amsterdammers liggen op andere transfers, maar richting het einde van het transferwindow zouden zij zich officieel gaan melden bij RB Bragantino. Volgens Transfermarkt.com heeft Helinho een transferwaarde van zeven miljoen euro. Echter kan de mogelijke transfersom van Ajax hoger uitvallen, want hij ligt nog tot 31 december 2028 vast bij zijn huidige werkgever. In januari 2024 verlengde de aanvaller zijn contract nog.