Ajax-directeur Kroes: "De markt is nog niet losgekomen, het is puzzelen"

Ajax-directeur Kroes: "De markt is nog niet losgekomen, het is puzzelen"
25 juli om 09:55

Ajax is druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen en ziet zich geconfronteerd met uitdagingen op de transfermarkt. Technisch directeur Alex Kroes en directeur voetbal Marijn Beuker lichtten tijdens een uitgebreid interview met Ajax TV toe hoe de club omgaat met de financiële situatie en het huidige transferbeleid.

Kroes vertelt over de financiële targets die de club heeft meegekregen. "Als wij pak 'm beet voor honderd miljoen verkopen, kunnen we voor ongeveer veertig miljoen herinvesteren. Als je kijkt naar het salarishuis moeten we ongeveer 35 procent terug in salaris." Voor Ajax geldt dus de noodzaak om op een verantwoorde manier te opereren op de transfermarkt. Kroes benadrukt dat er sprake is van een delicate balans tussen het verkopen van spelers en het terughalen van nieuw talent.

"Als wij voor honderd miljoen verkopen, kunnen we voor veertig miljoen herinvesteren."

De technisch directeur legt verder uit: "Het is puzzelen, want we hebben financiële en sportieve targets en doelstellingen meegekregen. Uiteindelijk moeten die samengaan. We hebben wat we hebben en dat moeten we zo goed mogelijk gebruiken."

"De markt is nog niet losgekomen"
Ajax heeft deze zomer al Bertrand Traoré transfervrij teruggehaald naar Amsterdam, maar Kroes geeft aan dat er meer beweging op de transfermarkt te verwachten valt. "De markt is nog niet losgekomen", zegt Kroes. "Voor de lange termijn van Ajax, is het een must om spelers te verkopen. Maar dat is passen en meten. Het is aan ons om een ondergewaardeerde speler qua transferwaarde te vinden en die de kans en ruimte geven om te ontwikkelen. Maar dat geldt ook voor onze jeugdspelers."

"Je moet nu al weten wie je in de zomer van 2025 moet verkopen of moet aankopen"
In deze context is het belangrijk voor de club om te blijven investeren in de jeugdopleiding, waarbij veel jeugdspelers hun contracten hebben verlengd. Kroes wijst erop dat de situatie waarin Ajax zich bevindt ook kansen biedt voor talentvolle jeugdspelers. "De situatie waarin we nu zitten, geeft kansen voor allerlei mensen. Daar moeten we het positieve uithalen." Het is duidelijk dat Ajax een uitdagende transferperiode tegemoet gaat waarin financiële en sportieve doelen hand in hand moeten gaan. Kroes vat de complexiteit van de situatie goed samen: "Je moet nu al weten wie je logischerwijs in de zomer van 2025 moet verkopen of moet aankopen."