Wie is Jake O'Brien?

Wie is Jake O'Brien, de Ierse centrale verdediger die Ajax achterwege laat?

27 juli om 16:30
Laatste update: 27 juli om 16:30

Ajax is nog altijd hard op zoek naar versterkingen en zou mogelijk met Everton strijden voor de handtekening van Jake O'Brien. De Ier staat momenteel nog altijd onder contract bij Olympique Lyon, maar lijkt voor The Toffees te kiezen. Wie is deze boomlange centrale verdediger? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Jake O'Brien?

Jake O'Brien, werd geboren op 15 mei 2001 in Youghal, een plaats in het Ierse graafschap County Cork. In zijn jeugd was hij niet alleen actief in het voetbal, maar blonk hij ook uit in het boksen en hurling, een typische Ierse sport waarbij verschillende veldsporten gecombineerd worden. Hij won nationale kampioenschappen in beide sporten op het niveau van de onder-14. Naast zijn andere sporten deed O'Brien ook aan voetbal en speelde hij in de jeugd van Cork City.

Hoe verloopt de carrière van Jake O'Brien?

O'Brien begon zijn professionele voetbalcarrière bij de club waar hij ook zijn gehele jeugd speelde: Cork City. Hij maakte op 27 september 2019 zijn debuut in de League of Ireland Premier Division. Dit deed hij in de competitiewedstrijd tegen Derry City. Tijdens het seizoen 2020 speelde hij regelmatig mee, maar moest hij het voornamelijk doen met invalbeurten. In februari 2021 werd O'Brien uitgeleend aan Crystal Palace, waar hij aanvankelijk aansloot bij de onder-23 ploeg. Zijn prestaties daar, inclusief een promotie naar de hoogste divisie van de Premier League 2, overtuigden Crystal Palace om hem in augustus 2021 permanent over te nemen. Het betaalde bedrag door The Eagles is echter niet bekend.

In januari 2022 werd O'Brien door Crystal Palace uitgeleend aan Swindon Town, waar hij een vaste waarde werd in de verdediging. Hij speelde 21 wedstrijden in League Two en hielp het team de play-offs te bereiken. Palace besloot het seizoen erop wederom voor een verhuurperiode te gaan en het seizoen 2022/2023 bracht O'Brien bij het Belgische RWD Molenbeek. Hier werd hij al snel een basisspeler en droeg hij bij aan de promotie van het team naar de Jupiler Pro League.

Overstap richting Frankrijk

Uiteindelijk stond de Ier twee jaar onder contract bij Crystal Palace, maar tot een officieel optreden kwam hij nooit. Na twee verhuurbeurten hield hij het voor gezien en koos voor wederom een buitenlands avontuur. In augustus 2023 tekende O'Brien een vierjarig contract bij Olympique Lyon. De Franse club betaalde één miljoen euro aan The Eagles. Hij debuteerde op 1 oktober 2023 in de Ligue 1 en scoorde in de Coupe de France-finale op 25 mei 2024, hoewel Lyon verloor van PSG. Vorig jaar speelde hij 32 wedstrijden voor zijn werkgever en daarin scoorde hij vijf keer. Ook wist hij tweemaal een teamgenoot een assist te geven. Ook pakte hij vier gele kaarten en één keer direct rood.

Waarom past O'Brien bij Ajax?

O'Brien heeft zich bewezen als een veelzijdige en robuuste verdediger. Zijn ervaring in verschillende competities en zijn vermogen om zich snel aan te passen aan nieuwe omgevingen, maken hem een mogelijk waardevolle aanwinst voor Ajax. Bovendien brengt hij een sterke fysieke aanwezigheid en leiderschap met zich mee. De Ier is 1 meter 97 lang en ondanks zijn nog jonge leeftijd (23) speelde hij al tweemaal mee met het Ierse elftal. Hij mocht tegen Hongarije kort voor het EK in een vriendschappelijk duel zijn debuut maken, waarna hij negentig minuten speelde in het daarop volgende oefeninterland tegen Portugal.

De waarde van O'Brien en interesse van Ajax

Volgens Transfermarkt.com heeft O'Brien een waarde van twaalf miljoen euro. Daarbij komt ook nog eens dat zijn contract nog doorloopt tot medio 2027. De deal die hij op 15 augustus 2023 tekende was voor vier jaar en dus zit de Ier nog even aan Olympique Lyon gebonden. Ajax zou niet de enige club zijn die geïnteresseerd is in O'Brien. Ook Everton zou zijn handtekening graag willen en al een akkoord hebben bereikt. De Premier League-club dreigt Jarrad Branthwaite kwijt te raken en is daarom alvast aan het voorsorteren op zijn vertrek. Bij de Amsterdammers lijkt juist Josip Sutalo te gaan vertrekken, al wil de Kroaat daar momenteel nog niet aan. Ajax zal eerst moeten verkopen voor er ingekocht kan worden.