Won een Nederlandse club ooit de Eusébio Cup?

Dit andere Nederlandse team wist ooit de Eusébio Cup te winnen

28 juli om 15:25

Het is tijd voor de Eusébio Cup in Portugal als Feyenoord het tegen Benfica opneemt. De Rotterdammers zijn niet het eerste Nederlandse team dat strijd voor die titel. Welke andere club was dat? VoetbalNieuws.nl geeft je antwoord op die vraag.

In het Estádio da Luz zullen Feyenoord en Benfica gaan strijden voor de Eusébio Cup. De beker die gewonnen kan worden tijdens de Portugese oefencampagne is een eerbetoon aan clublegende Eusébio. Voor Orkun Kökçü zal het een weerzien zijn met zijn oude ploeg. Na zijn transfer oefende Benfica al in Nederland tegen Feyenoord, maar ditmaal zal het duel dus in Lissabon zijn.

Welk Nederlands team won de Eusébio Cup ooit?

Het toernooi wordt sporadisch gehouden sinds 2008. De eerste keer dat de wedstrijd op het programma stond nam Benfica het op tegen Internazionale. Het duel moest beslist worden na strafschoppen en uiteindelijk namen de Italianen de beker mee naar huis. Het jaar erop wist As Águias stadgenoot AC Milan wel na penalty's te verslaan en dus werd toen de titel wel gepakt. 

Ajax is het enige andere Nederlandse team dat tot het kleine gezelschap van teams hoort dat heeft deelgenomen aan de Eusébio Cup. Op 26 juli 2014 nam Frank de Boer het met zijn selectie op tegen het Benfica van Jorge Jesus. Het seizoen ervoor had Benfica een van de beste seizoenen uit de clubgeschiedenis, want naast de titel en de beker haalde de club ook de Europa League finale. Daarin bleek Chelsea uiteindelijk te sterk.

Voor iets meer dan 25 duizend mensen boekte de Amsterdammers uiteindelijk de overwinning. Na 41 minuten opende Ricardo Kishna de score. De rappe buitenspeler snelde langs zijn directe tegenstander, maar leek de bal te verliezen. Met wat geluk kreeg Kishna de bal toch weer voor zijn voeten en hij rondde de bal vanuit een moeilijke hoek alsnog knap af. Hoewel Ajax de Eusébio Cup wel wist te pakken zou het één week later de Johan Cruijff Schaal verliezen tegen PEC Zwolle.