Deze straf hebben Rodri en Morata gekregen na het zingen over Gibraltar

Welke straf hebben Rodri en Morata gekregen na het zingen van het Gibraltar-lied?

7 augustus om 15:00

Alvaro Morata en Rodri zijn door de UEFA op de vingers getikt. De Spanjaarden zongen tijdens de huldiging een lied over Gibraltar en dat is ze duur komen te staan. Welke straf hebben de voetballers gekregen? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Spanje kende een geweldige zomer en won het Europees Kampioenschap in Duitsland. Georgië, Duitsland, Frankrijk en Engeland werden verslagen op de route richting de titel. In de finale was La Roja met 2-1 te sterk voor The Three Lions. Nico Williams en Mikel Oyarzabal scoorde beide treffers en de winnende viel in de 86ste minuut. Engeland kon de treffer van Oyarzabal niet meer beantwoorden en zo won Spanje de vierde Europese titel.

Welke straf hebben Morata en Rodri gekregen van de UEFA?

Tijdens de huldiging in Spanje besloten Rodri en Morata een bijzonder lied te zingen. 'Gibraltar es Español' klonk het door de microfoon op het podium voor duizende enthousiaste fans. Daarmee verwezen de spelers naar de status van Gibraltar, dat officieel een Brits overzees gebied is, maar wiens soevereiniteit niet wordt erkend door Spanje. Dat land beschouwt Gibraltar namelijk als Spaans grondgebied.

Gibraltar liet het er niet bij zitten en diende een klacht in bij de UEFA. Ongeveer één maand na de klacht besloot de Europese voetbalbond de straf voor beide voetballers bekend te maken. Rodri en Morata zijn voor één wedstrijd geschorst. Daarmee missen beide voetballers de eerstvolgende wedstrijd van Spanje. In de Nations League speelt Spanje op 5 september op bezoek bij Servië.

'We zijn blij dat de UEFA de ernst van dit incident heeft erkend en dienovereenkomstig heeft gehandeld', schrijft de voetbalbond van Gibraltar in een verklaring over de schorsingen. 'Dit besluit geeft een duidelijk signaal af dat voetbal een platform moet blijven voor het bevorderen van vrede, begrip en fair play, vrij van verdeeldheid zaaiende en aanstootgevende acties zoals gezangen'