Wat verdiende Ajax met plaatsing voor de EL en wat kan er nog meer binnenkomen?

Wat verdiende Ajax aan de plaatsing voor de Europa League?
30 augustus om 10:15
Laatste update: 30 augustus om 10:15

Ajax heeft zich verzekerd van de Europa League en dat gaat ze een mooie startpremie opleveren. De Amsterdammers konden daarnaast al tot twee keer toe 175.000 euro bijschrijven, omdat ze FK Vojvodina en Panathinaikos en Jagiellonia Bialystok uitschakelde op weg naar het hoofdtoernooi. Wat verdiende Ajax tot nu toe in Europa en wat kan het verdienen in de League Phase van de Europa League? VoetbalNieuws.nl zet het voor je op een rijtje.

Zonder enige moeite rekende Ajax ook in de terugwedstrijd van de play-off kwalificatieronde van de Europa League af met Jagiellonia Bialystok. Daarmee was de missie voor de manschappen van Francesco Farioli voltooid, want na de overwinning wachtte een ticket voor de Europa League League Phase. De nieuwe opzet van de UEFA zorgt dat er in de Europese toernooien meer wedstrijden worden gespeeld en dus kan er door de deelnemende clubs ook meer verdiend worden.

Wat verdiende Ajax met plaatsing voor de Europa League?

Clubs die de play-offs van de Europa League bereiken, ontvangen 175 duizend euro. Door de overwinningen op FK Vojvodina en Panathinaikos kwamen de Amsterdammers dus uiteindelijk in de play-off ronde. Die geldt niet meer als 'officiële' kwalificatieronde en dus vervalt het te verdienen geld. In totaal verdeelt de UEFA 4,4 miljard euro aan prijzengeld over de Champions League, Europa League, Conference League en de UEFA Super Cup. Aangezien Ajax afrekende met de Poolse kampioen lag er een bedrag van 4.31 miljoen euro klaar voor de Amsterdammers. Met de plaatsing van de Europa League schreef Ajax dus al bijna 4.7 miljoen euro bij.

Wat kan Ajax verdienen in de Europa League?

Hoewel er minder geld te verdienen is in de Europa League dan in de Champions League, kan Ajax toch een aardig slaatje slaan. In de groepsfase van de Europa League levert elke overwinning 450.000 euro op en een gelijkspel 150.000 euro. De groepsfase bestaat uit 36 ploegen, waarbij elke ploeg acht wedstrijden speelt: vier thuis en vier uit. In het ideale scenario, waarbij Ajax elke wedstrijd wint, is 3.6 miljoen euro te verdienen. Daarbij is de plaatsing op de ranglijst in de League Phase ook belangrijk, want per plaats is een verschillend bedrag te verdienen. Deze zijn door de UEFA geschaard onder aandelen en elk aandeel is 75.000 euro waard. De nummer 36 heeft recht op één aandeel, terwijl de nummer één 36 keer het aandeel krijgt. Uiteindelijk zal de koploper aan het einde van de League Phase dus nogmaals 2.7 miljoen euro kunnen bijschrijven.