Welk uniek record kan Spanje pakken bij een gouden medaille in het voetbal

Won een land ooit op de Olympische Spelen goud en het EK in hetzelfde jaar?
9 augustus om 13:30

Spanje en Frankrijk moeten het samen gaan uitvechten wie er vandoor gaat met de gouden medaille bij het mannenvoetbaltoernooi. Bij een overwinning kan La Roja toetreden tot een zeer exclusieve club. Welke land won het EK en het mannenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen in hetzelfde jaar? VoetbalNieuws.nl geeft je het antwoord.

Na spannende halve finales boekten zowel Frankrijk en Spanje hun ticket voor de finale. Op vrijdagvond moeten bij de landen het uitvechten om de titel. De grote sterren zullen niet aanwezig zijn gezien de regels, maar Fermín López, Alexandre Lacazette, Eric García, Pau Cubarsí, Michel Olise en Jean-Philippe Mateta zullen wel aan de aftrap verschijnen. Bij Les Bleus staat Thierry Henry aan het roer als bondscoach. Een gouden medaille lonkt voor Spanje en daarmee kan het een record van Frankrijk evenaren.

Welke land won het EK en het mannenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen in hetzelfde jaar?

Op het Europees Kampioenschap in Duitsland won Spanje voor de vierde keer het EK voor mannen. In de finale werd Engeland verslagen dankzij doelpunten van Nico Wiliams en Mikel Oyarzabal. Op de Olympische Spelen bij de mannen deed geen enkele Spanjaard van de selectie van het EK mee en toch behaalde La Roja. Marokko werd in de halve finale verslagen en daarmee kan het pas het tweede land aller tijden worden met een gouden medaille in het voetbaltoernooi bij de mannen en een EK-overwininng.

De enige andere keer dat het gebeurde was in 1984. De Olympische Spelen werden toen in de Verenigde Staten gehouden en het Europees Kampioenschap streek neer in Frankrijk. In eigen land behaalde Les Bleus onder leiding van Michel Platini de finale en Spanje werd verslagen in die finale. Het werd uiteindelijk dankzij treffers van Platini en Bruno Bellone 2-0. Datzelfde jaar behaalde Frankrijk ook de finale in het mannenvoetbaltoernooi. In de stijf uitverkochte Rose Bowl, waar meer dan honderdduizend mensen zaten, versloeg het land Brazilië. Net als in de EK-finale werd met 2-0 gewonnen en dus schreef Frankrijk geschiedenis. Datzelfde kunstje kan Spanje veertig jaar later herhalen.