Supercup onderweg: zo vaak wist de Europa League-winnaar de beker te pakken

Supercup komt eraan: zo vaak wist de Europa League-winnaar de beker te pakken
14 augustus om 22:21
Laatste update: 14 augustus om 22:28

Woensdagavond staat de strijd om de UEFA Supercup op het programma. De winnaar van de Champions League, Real Madrid, neemt het op tegen Atalanta Bergamo, maar wanneer versloeg de Europa League-winnaar de Europese kampioen voor het laatst en hoe vaak gebeurde dit?

Real Madrid neemt het als de koning van Europa op tegen Atalanta Bergamo, de winnaar van de Europa League. Beide ploegen hopen woensdagavond met een beker in handen te staan, maar de CL-winnaar is, zoals wel vaker, de topfavoriet.

Wanneer wist de Europa League-winnaar voor het laatste de Supercup te winnen?

Hiervoor moeten we enkele jaren terug. De Champions League-winnaar is meestal de topfavoriet, zo zagen we ook de afgelopen jaren. Manchester City versloeg Sevilla, Real wist te winnen van Eintracht Frankfurt en Chelsea pakte de beker tegen Villarreal. In 2018 was dat echter anders. Toen wist Atlético Madrid stadgenoot Real te verslaan na verlenging en als laatste Europa League-winnaar de Supercup te pakken. Opvallend genoeg deed Atlético als EL-winnaar ook in 2012 en 2010 en daarmee zijn zij de enige die dat sinds de gewonnen prijs van 2010 wisten te doen.

Hoe vaak wist de Europa League-winnaar de Supercup te pakken?

Zoals al gezegd wist Atlético het sinds 2010 driemaal te doen. In 2008 versloeg Zenit St. Petersburg het grote Manchester United, in 2004 wist Valencia te winnen van FC Porto, in 2001 ging de prijs naar Liverpool door Bayern München te verslaan en een jaar eerder was het Galatasaray dat Real Madrid versloeg. In totaal wist de Europa League-winnaar twintig van de 52 maal de Champions League-winnaar te verslaan.