Dit is de langste strafschoppenserie in de historie

Ajax en Panathinaikos nemen 34 penalty's: wat is de langste serie ooit?

15 augustus om 23:45
Laatste update: 15 augustus om 23:57

Ajax wist donderdag ten koste van Panathinaikos door te gaan naar de Europa League-play-offs. Na maar liefst 34(!) strafschoppen trok Ajax aan het langste eind en schakelde zij de Grieken uit. De penaltyserie bleek de langste ooit te zijn in het bestaan van de Europa League. 

De strafschoppenserie tussen Ajax en Panathinaikos, die eindigde in een zinderende 13-12 overwinning voor Ajax, was één van de meest memorabele in de geschiedenis van de Europese clubtoernooien. Hoewel het de op één na hoogste score ooit behaalde in een Europese penaltyserie, werd het wereldrecord voor de langste strafschoppenreeks eerder dit jaar verbroken in een wedstrijd tussen SC Dimona en Shimshon Tel Aviv in Israël.

Ik moet zeggen: dat was best wel een memorabel reeksje pingels. #Ajax #ajapan pic.twitter.com/UK0oNNptpq

— Menno Pot (@mennopot) August 15, 2024

Wat is de langste strafschoppenserie ooit? 

In mei 2024 kwam het tot een nieuw wereldrecord in een halve finale van de Israëlische play-offs om promotie naar het tweede niveau. SC Dimona en Shimshon Tel Aviv schreven geschiedenis door maar liefst 56 strafschoppen te nemen. Uiteindelijk won Dimona met een score van 23-22, wat het vorige record van 54 strafschoppen, gevestigd door de Engelse clubs Washington en Bedlington in 2022, overtrof.