Waarom Nederlandse clubs een voordeel hebben in laatste week van de transfermarkt

Dit is waarom de transfermarkt in Nederland pas 2 september sluit
26 augustus om 14:31
Laatste update: 26 augustus om 14:48

Tot maandag 2 september middernacht kunnen Nederlandse clubs spelers kopen en verkopen. Dit zal gaan leiden tot spannende laatste dagen. De transfermarkten in de grote Europese topcompetities sluiten al op 30 augustus. Waarom hanteert Nederland een andere deadline?

Een woordvoerder van de KNVB laat aan Voetbal International weten dat er geen ingewikkelde reden voor de latere sluiting is. "De deadline is op 2 september gesteld, omdat wij het logischer vonden om na het weekend op maandag de deadline te stellen in plaats van in het weekend", aldus de voetbalbond.

Deze keuze biedt Nederlandse clubs een voorsprong. Wanneer spelers uit de Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie naar grote competities vertrekken, hebben clubs nog minstens 72 uur om een vervanger te vinden. De KNVB besloot te kiezen voor een transferperiode van tien weken, van 24 juni tot en met 2 september. Dit is langer dan de toplanden Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk, die hun markt op 30 augustus sluiten.

Een verlengde transferperiode kan echter ook voor extra spanning zorgen. Een late transfer vanuit bijvoorbeeld Engeland kan een sneeuwbaleffect veroorzaken. Zo zou PSV in de laatste dagen bij FC Twente kunnen aankloppen, waarna Twente zich op zijn beurt bij een andere Eredivisieclub meldt.

Voormalig technisch directeur van Sparta Rotterdam, Henk van Stee, bevestigt het voordeel van de latere sluiting in Nederland tegenover Voetbal International. "Zo'n laatste dag is spannend. Dan zit je tot middernacht met je telefoon in je hand en de huisadvocaat naast je", zegt Van Stee. Het scheelt dat na 30 augustus minder concurrentie is vanuit toplanden, waardoor Nederlandse clubs mogelijk makkelijker versterkingen kunnen aantrekken.