Dit is hoe de nieuwe Champions League-loting eruit zal zien

Dit is hoe de nieuwe Champions League-loting eruit zal zien

20 augustus om 16:34
Laatste update: 20 augustus om 16:51

Het Europese voetbal gaat vanaf dit seizoen flink op de schop. In plaats van 32 deelnemers zullen nu 36 ploegen het op gaan nemen in het miljardenbal. Daarmee veranderd niet alleen de competiteopzet, maar ook de loting. VoetbalNieuws.nl neemt de nieuwe manier van loten met je door. 

Alle deelnemende ploegen worden ingedeeld in vier verschillende potten. Deze potten komen tot stand aan de hand van hun coëfficiënt. Alleen de Champions Legaue-winnaar is ongeacht het coëfficiënt verzekerd van pot 1. De loting begint met de teams uit Pot 1, waarbij elk van de negen teams acht tegenstanders krijgt toegewezen. Daarna worden de andere potten in volgorde doorlopen totdat alle teams hun acht tegenstanders hebben.

Alle 36 teams worden nog met de oude fysieke ballen geloot, maar de tegenstanders worden aan de hand van speciale software geloot. willekeurig kiest de software acht tegenstanders uit de vier potten en bepaalt het ook of de wedstrijden thuis of uit worden gespeeld. Hierdoor speelt elk team acht wedstrijden, waarvan vier thuis en vier uit. 

De speciale software zorgt er ook voor dat ploegen geen teams uit hetzelfde land treffen en dat er maximaal twee tegenstanders uit eenzelfde land komen. De loting van de Europa League zal op dezelfde manier plaatsvinden. 

Wanneer is de loting van de Champions League?

De loting voor de nieuwe opzet van de Champions League vindt plaats op 29 augustus. Dan zullen PSV en Feyenoord gaan zien tegen welke acht ploegen zij het gaan opnemen.