Wie is Layvin Kurzawa, de oud-PSG verdediger waarmee PSV spreekt?

Wie is Layvin Kurzawa?
23 augustus om 17:00

Layvin Kurzawa is in beeld bij PSV en de Eindhovenaren zouden zelfs al in gesprek zijn gegaan met de 31-jarige linksachter. Na het einde van zijn contract bij PSG is Kurzawa clubloos. Wie is deze mogelijke verdedigende versterking voor PSV? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Layvin Kurzawa?

Layvin Marc Kurzawa, geboren op 4 september 1992 in Fréjus, Frankrijk, is een Frans voetballer die voornamelijk als linksback speelt. Kurzawa heeft een diverse culturele achtergrond, met een vader afkomstig uit Guadeloupe en een moeder van Poolse afkomst. Zijn voetbalcarrière begon in de jeugdopleidingen van verschillende clubs zoals Saint-Raphaël en AS Monaco, waar hij op 22 september 2010 zijn professionele debuut maakte in een wedstrijd voor de Coupe de la Ligue tegen RC Lens.

Van AS Monaco naar de top

Na zijn debuut groeide Kurzawa uit tot een vaste waarde bij AS Monaco. Hij speelde een belangrijke rol in hun terugkeer naar de Ligue 1, na degradatie naar de Ligue 2 in 2012. Gedurende zijn tijd bij Monaco maakte hij indruk met zijn offensieve speelstijl en scoorde hij vijf keer in het seizoen 2013-2014, wat bijdroeg aan Monaco’s tweede plaats in de competitie. Dit leverde hem in 2015 een transfer op naar Paris Saint-Germain (PSG) voor een bedrag van circa 25 miljoen euro.

Bij PSG kende Kurzawa zowel hoogte- als dieptepunten. Hij won meerdere titels, waaronder vier keer de Ligue 1, vier keer de Coupe de France, en drie keer de Coupe de la Ligue. Ondanks zijn prestaties bij PSG werd hij ook gekenmerkt door blessureleed en wisselende vormen, waardoor hij niet altijd een onbetwiste basisspeler was. Een van de opmerkelijke momenten in zijn carrière bij PSG was het scoren van een hattrick in een Champions League-wedstrijd tegen Anderlecht, waarmee hij de eerste verdediger werd die dit presteerde in het moderne tijdperk van de competitie.

Verhuur en afscheid

In september 2022 werd Kurzawa uitgeleend aan Fulham, waar hij door blessureleed slechts zes keer in actie kwam. Uiteindelijk besloot hij na het seizoen 2023-2024 zijn carrière bij PSG te beëindigen, nadat hij in zijn laatste seizoen slechts één keer in actie was gekomen. Met een emotioneel afscheid op sociale media bedankte Kurzawa de club, zijn teamgenoten en de supporters voor zijn tijd in Parijs.

Franse elftal

Internationaal debuteerde Kurzawa in 2014 voor het Frans nationaal elftal. Hij speelde in totaal dertien interlands en scoorde één doelpunt, wat hij deed in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië in 2016. Zijn interlandcarrière werd echter overschaduwd door een incident tijdens een U21-wedstrijd tegen Zweden, waar hij zijn tegenstanders provocerend begroette na het scoren van een doelpunt, wat later leidde tot de uitschakeling van Frankrijk.

Interesse van binnen- en buitenland

Kort na zijn vertrek bij PSG dook het nieuws op dat PSV in gesprek is gegaan met Kurzawa. Sinds het aflopen van zijn contract in juni 2024 is de Fransman clubloos, en de Eindhovenaren zien in hem een potentiële versterking voor de linksbackpositie. Volgens de Franse sportkrant L'Equipe ligt het salarisvoorstel van PSV echter ver onder wat Kurzawa in Parijs gewend was te verdienen. Toch lijkt de verdediger vooral op zoek naar speeltijd na twee seizoenen waarin hij nauwelijks in actie kwam.

PSV is niet de enige club die interesse heeft getoond in Kurzawa. Meerdere clubs uit de Ligue 1 zouden eveneens overwegen om de ervaren linksback binnen te halen. Ondanks deze concurrentie zou de transfervrije status van Kurzawa PSV een aantrekkelijke optie kunnen maken, vooral gezien hun eerdere interesse in de relatief dure Poolse international Nicola Zalewski van AS Roma.

Enige beelden uit een eerder seizoen van Kurzawa: