Op deze positie moet Ajax zich volgens Luijckx gaan versterken

Op deze positie moet Ajax zich volgens Luijckx gaan versterken
29 augustus om 10:35

Kees Luijckx, voormalig profvoetballer en analist, maakt zich zorgen over het gebrek aan creativiteit bij Ajax. Na de blessure van Steven Berghuis, die niet kan spelen in de return tegen Jagiellonia Bialystok, benadrukt hij de noodzaak voor een nieuwe creatieve speler. Luijckx ziet Berghuis als de spil in het spel van Ajax, maar twijfelt of de selectie voldoende alternatieven heeft.

Volgens Luijckx moet het aantrekken van een extra creatieve speler een topprioriteit zijn voor Ajax, zeker met het oog op de langdurige afwezigheid van Berghuis. "Wout Weghorst is een goede aanwinst, maar er is meer nodig," aldus Luijckx bij Voetbalpraat op ESPN. Hij wijst op het gebrek aan ervaring en consistentie bij spelers als Kristian Hlynsson, Kenneth Taylor en Kian Fitz-Jim, die volgens hem nog niet op het niveau van Berghuis zitten. "De rest van het team weet precies wat ze moeten doen als Berghuis de bal heeft, maar dat geldt niet voor anderen."

De blessure van Berghuis onderstreept volgens Luijckx de kwetsbaarheid van Ajax op dit gebied. De Amsterdammers hebben weliswaar een 4-1 voorsprong in de play-offs van de Europa League, maar de analist waarschuwt dat ze niet alleen op Berghuis kunnen vertrouwen voor het komende seizoen.

Naast de creativiteit die Berghuis inbrengt, merkt Luijckx ook op dat Ajax zonder hem aan stootkracht verliest. "Ajax moet niet alleen denken aan de korte termijn, maar ook aan het totale plaatje voor de rest van het seizoen," stelt hij. De voormalig verdediger benadrukt dat, om mee te strijden om de prijzen, een bredere selectie nodig is die meer creatieve opties biedt. Dit kan het verschil maken op de momenten dat het er echt om gaat in zowel de competitie als in Europa.