Dit is hoe de UEFA coëfficiënt werkt en hoe de Nederlandse ploegen presteren

Dit is hoe de UEFA coëfficiënt werkt en hoe de Nederlandse ploegen presteren
30 augustus om 10:45
Laatste update: 30 augustus om 10:45

Donderdag stond de loting van de Champions League op het programma, dit terwijl vrijdag de Europa League en Conference League aan de beurt zijn. De Nederlandse ploegen zullen gespannen afwachten en voor de loting is het vooraf vooral kijken naar de coëfficiënt. VoetbalNieuws.nl vertelt je hoe dit in zijn werk gaat en hoe de Nederlandse ploegen er voor staan.

Donderdagavond kwamen PSV en Feyenoord achter hun tegenstanders in de Champions League. Vrijdag zijn FC Twente, AZ en Ajax aan de beurt en kunnen alle ploegen gaan strijden om de Europese titels. De potindeling heeft echter alles te maken met de coëfficiënt.

Wat houdt de coëfficiënt in en wat bepaalt het?

De coëfficiënt is een puntensysteem waarin je kan zien hoe alle ploegen het de afgelopen jaren in Europa hebben gedaan. Voor het spelen in de Europese competities verzamelen deze ploegen punten en hierdoor ontstaat een ranglijst. De ploeg die de Champions League wint, pakt meestal de meeste punten voor de coëfficiënt en ploegen die de Europese toernooien al vroeg moeten verlaten, de minste.

Aan de hand van de coëfficiënt wordt de potindeling bij een loting gemaakt. Zo krijgen de hoogt geplaatste ploegen op de UEFA coëfficiënt een indeling in pot één bij de Champions League en wordt er van daar uit naar beneden gewerkt, langs alle potten en Europese toernooien af. Enkel de prestaties van de afgelopen vijf seizoenen tellen mee.

Hoe doen de Nederlandse ploegen het?

Ajax, Feyenoord en PSV doen het zeer aardig, maar behoren niet tot de topploegen. Daarom zitten de Eindhovenaren en de Rotterdamers bij de CL-loting ook in de derde pot. Ajax staat met 54.000 punten op plaats 26. Feyenoord staat daar één plek achter met 53.000 punten en PSV bezet de 32 plaats met 48.000 punten. Tussen hen in staan ploegen als Rangers FC, SS Lazio en Real Sociedad.

AZ haakt door de sterke optredens van de afgelopen jaren aan en bezet de39 plek met 42.000 punten. De overige ploegen met een notiering in de lijst zijn Go Ahead Eagles, FC Twente, Vitesse en Willem II. Zij bezetten plaats 116 tot en met 119. Twente kan dit seizoen echter flink stijgen als zij punten weten te pakken in de Europa League.

Hoe kan het dat topploegen soms in een lagere pot zitten?

Dit heeft eveneens te maken met de coëfficiënt. Ploegen als Tottenham Hotspur, Aston Villa of Galatsaray spelen door de verhoudingen in de nationale competitie niet ieder jaar Champions of Europa League (of sinds de afgelopen jaren Conference League). Ondanks dat zij dan een seizoen dat ze wel mee doen veel punten pakken, pakken zij geen punten in een jaar dat ze afwezig zijn. Hierdoor scoren zij gemiddeld over vijf jaar vaak minder punten dan ploegen die wel ieder jaar mee doen, maar minder presteren.