Wie is Jan Paul van Hecke?

Wie is Van Hecke, de verdediger die zijn debuut voor Oranje maakt tegen Duitsland?

10 september om 21:50
Laatste update: 10 september om 21:50

Jan Paul van Hecke is opgeroepen door Ronald Koeman als vervanger van Micky van de Ven. De verdediger mocht tegen Duitsland de tweede helft spelen en maakt daarmee zijn debuut voor het Nederlands elftal. Wie is Van Hecke? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Jan Paul van Hecke?

Jan Paul van Hecke werd geboren op 8 juni 2000 in Arnemuiden, Nederland. Hij begon zijn voetbalcarrière bij vv Arnemuiden en ontwikkelde zich verder bij JVOZ en later bij v.v. Goes. In 2018 zette hij de stap naar NAC Breda, waar hij aanvankelijk in de jeugd speelde. In het seizoen 2019/20 maakte Van Hecke zijn debuut in het eerste elftal van NAC Breda tijdens een met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen Helmond Sport. Hij werd al snel een vaste waarde in het team en wist vier doelpunten te scoren in zestien wedstrijden.

Transfer naar Brighton & Hove Albion en verhuurperiodes

In 2020 maakte Van Hecke een grote stap in zijn carrière door te tekenen bij Brighton & Hove Albion in de Engelse Premier League voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Direct na zijn komst werd hij uitgeleend aan sc Heerenveen, waar hij in de Eredivisie waardevolle ervaring opdeed. Hij speelde 31 wedstrijden en scoorde één doelpunt voor de Friese club.

Het daaropvolgende seizoen, 2021/22, werd Van Hecke opnieuw uitgeleend, dit keer aan Blackburn Rovers in de Engelse Championship. Bij Blackburn maakte hij indruk met zijn solide verdediging en werd hij zelfs verkozen tot Speler van het Seizoen, een prestatie die extra bijzonder is voor een huurling.

Doorbraak in Engeland

Na zijn succesvolle verhuurperiodes keerde Van Hecke in 2022 terug naar Brighton & Hove Albion. Hij maakte zijn officiële debuut voor de club in een EFL Cup-wedstrijd tegen Forest Green Rovers en kort daarna volgde zijn debuut in de Premier League. In het seizoen 2023/24 wist Van Hecke zich te vestigen als een vaste waarde in het team, waarbij hij 28 competitiewedstrijden speelde en bijdroeg aan meerdere clean sheets. Zijn goede prestaties leverden hem een contractverlenging op tot 2027, met lof van coach Roberto De Zerbi, die zijn snelle ontwikkeling prees.

Internationale carrière

Op internationaal niveau werd Van Hecke in 2022 voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje, waar hij deelnam aan kwalificatiewedstrijden voor het EK-21 van 2023. Hoewel hij niet direct een basisplaats had, mocht hij uiteindelijk zijn debuut maken en speelde hij mee in meerdere wedstrijden tijdens het toernooi. Deze interlandperiode werd de verdediger voor het eerst door Ronald Koeman bij de selectie gehaald. Tegen Duitsland mocht hij na de rust invallen, waarmee hij zijn debuut voor Oranje maakte.