Hoe verliepen eerdere edities van het WK zaalvoetbal voor Nederland?

Zo verliepen eerdere edities van het WK zaalvoetbal voor Nederland

4 september om 15:15

Na een spetterende wedstrijd tegen Finland kwalificeerde Nederland zich voor het eerst in 24 jaar voor het Wereldkampioenschap zaalvoetbal. Er waren strafschoppen voor nodig, maar die nam Oranje iets beter. Hoe verliepen de eerdere opties van het toernooi? VoetbalNieuws.nl neemt het met je door.

Met 24 jaar afwezigheid duurde het even voor Nederland zich weer mag melden. Het toernooi van 2024 loopt van 14 september tot 6 oktober en wordt voor het eerst georganiseerd in een Centraal-Aziatisch land. Oezbekistan kreeg de honneurs, terwijl het uitgestelde WK van 2021 nog in Litouwen werd gehouden. Portugal kroonde zich toen tot Wereldkampioen na een spannende finale tegen Argentinië.

Hoe verliepen eerdere edities van het WK zaalvoetbal voor Oranje?

Het is dus alweer even geleden dat Oranje zich mocht melden op het wereldtoneel. Echter werd het eerste WK zaalvoetbal ooit ook in Nederland gehouden. In vijf verschillende sporthallen verdeeld over ons land namen zestien landen het tegen elkaar op. Onder andere Victor Hermans, die later werd gekroond tot speler van het toernooi, maakte deel uit van de selectie. Nederland schopte het tijdens de eerste editie tot de finale door tweede te worden in de poule en de Verenigde Staten in de halve finale te verslaan. Brazilië was uiteindelijk met 2-1 te sterk in de finale.

De edities die volgden bleef Oranje zich voor kwalificeren. 1992 was Nederland erbij in Hong Kong, in 1996 in Spanje en in 2000 in Guatemala. Toch ging het elke keer in dezelfde ronde mis. In 1992 eindigde Nederland als tweede in de eerste groepsfase, maar waren Brazilië en de VS in de tweede groepsfase beter. Het toernooi erop bleek hetzelfde probleem te hebben. Oranje zegevierde in de eerste poulefase en werd eerste, maar in de tweede poulefase waren Brazilië en Uruguay te sterk. Wel werd er gelijkgespeeld tegen Oekraïne.

In 2000 was Nederland er voor de huidige editie voor het laatst bij. Het Zuid-Amerikaanse land Guatemala had toen het recht gekregen op organisatie van het WK zaalvoetbal. Oranje werd in een groep ingedeeld met Egypte, Uruguay en Thailand. De poulefase bleek zeer gemakkelijk, want alle wedstrijden werden gewonnen en Nederland kreeg slechts vijf doelpunten tegen. De tweede groepsfase bleek echter wederom het eindpunt, want tegen zaalvoetbalgrootheden Spanje, Portugal en Kroatië werd kansloos verloren. Daarmee zat het toernooi er wederom in de tweede groepsfase op.