Wie is de bondscoach van Nederlandse zaalvoetbalteam?

Wie is Miguel Andrés Moreno, de bondscoach van het Nederlandse zaalvoetbalteam?

2 september om 17:55

Nederland staat voor het eerst in 24 jaar weer op het Wereldkampioenschap zaalvoetbal. In een poule met Oezbekistan, Costa Rica en Paraguay moet het gebeuren. Wie is eigenlijk de bondscoach van het team? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit en schetst een profiel.

Wie is Miguel Andrés Moreno?

Miguel Andrés Moreno, geboren op 1 april 1977 in Toledo, Spanje, is een ervaren zaalvoetbalcoach die zijn sporen verdiend heeft op het internationale toneel. Op 45-jarige leeftijd is hij nu de bondscoach van het Nederlandse zaalvoetbalteam, waar hij de opvolger was van Max Tjaden. Moreno tekende in 2023 een contract dat hem tot 2026 aan de KNVB verbindt, met de ambitie om het Nederlandse zaalvoetbal naar nieuwe hoogten te brengen.

Weg naar bondscoachschap

Zijn carrière als coach begon in 2001, en sindsdien heeft hij een indrukwekkend palmares opgebouwd bij verschillende clubs en nationale teams. Moreno leidde clubs zoals Playas de Castellón, Interviu Movistar, Dina Moskou, FC Eindhoven en FC Barcelona. Bij deze teams, vooral Inter Movistar en FC Barcelona, was hij betrokken bij maar liefst vijf UEFA Futsal Champions League-titels, wat zijn naam vestigde als een van de topcoaches in het internationale zaalvoetbal.

Naast zijn werk bij clubs, heeft Moreno ook verschillende nationale teams gecoacht. Hij was bondscoach van Spanje (2008-2009), Nederland (2013-2015), en Azerbeidzjan (2015-2016). Sinds 2021 was hij bovendien onderdeel van het coachingsteam van het Duitse zaalvoetbalteam onder hoofdcoach Marcel Loosveld, voordat hij in 2023 opnieuw naar Nederland kwam om de leiding te nemen over het Nederlandse zaalvoetbalteam.

Moreno staat bekend om zijn tactische scherpte en zijn vermogen om teams te smeden tot kampioenen. Zijn ervaring met het winnen van grote prijzen in Spanje en zijn eerdere werk met het Nederlandse team maken hem een ideale keuze om Oranje opnieuw richting succes te leiden. Met zijn energie en enthousiasme is hij vastberaden om een nieuwe hoofdstuk te schrijven in de geschiedenis van het Nederlandse zaalvoetbal.

Het moment dat Nederland kwalificatie behaalde: