Bergwijn en Koeman in onmin: zo presteerde de aanvaller onder de huidige bondscoac

Bergwijn en Koeman in onmin: zo presteerde de aanvaller onder de huidige bondscoach

6 september om 09:16
Laatste update: 6 september om 09:34

Steven Bergwijn en Ronald Koeman liggen in de clinch. Beide haalden in de media uit naar elkaar en een oproep voor het Nederlands elftal zal niet snel meer komen. VoetbalNieuws zet de interlands van de aanvaller onder de huidige bondscoach op een rij.

Bergwijn en Koeman hebben geen goede woorden voor elkaar over. De voormalig aanvaller van Ajax trok naar Al-Ittihad en kon een uitnodiging voor het Nederlands elftal vergeten. De buitenspeler stelt zelf dat hij daar helemaal niet op zit te wachten en onder Koeman niet meer wil spelen in Oranje. Toch heeft de International een hoop te danken aan de buitenspeler en andersom ook.

Hoe verliepen de interlands van Bergwijn onder Koeman?

Het is 13 oktober 2018. Bergwijn is dan net 21 geworden en is bij PSV een reizende ster. Ronald Koeman besluit de aanvaller direct voor de leeuwen te gooien en zet Bergwijn in de basis tegen Duitsland. In de Johan Cruijff ArenA maakt de aanvaller zijn debuut voor het Nederlands elftal en na negentig minuten heeft Oranje, enigszins geflatteerd, met 3-0 gewonnen. Samen met Memphis Depay en Ryan Babel vormde de PSV’er de voorhoede.

Het is nummer één van de in totaal zestien wedstrijden die Bergwijn in Oranje onder Koeman speelt. Bergwijn groeit in de eerste periode Koeman uit tot een belangrijke speler. Zo staat de aanvaller in de basis tegen Frankrijk in de Nations League, maar ook tegen Wit-Rusland, Engeland, Portugal, Noord-Ierland en nogmaals Wit-Rusland. Scoren doet Bergwijn niet. Zijn eerste doelpunt volgt in de eerste Koeman-loze wedstrijd voor Oranje. Wel geeft de aanvaller één assist tegen Wit-Rusland.

Lange tijd is Bergwijn afwezig bij Oranje. De aanvaller zit niet bij de selectie en presteert bij onder meer Tottenham Hotspur onder de norm en zit vaak op de bank. In maart 2023 keert Koeman terug bij Oranje. Bergwijn is op dat moment wel weer een vaste waarde in Oranje. De aanvaller ging onder Louis van Gaal mee naar het WK in Qatar.

Waar het in de eerste periode wel boterde tussen Bergwijn en Koeman, valt dat in zijn tweede termijn tegen. Echter heeft dat ook te maken met de prestaties van Bergwijn. Bij Ajax is de aanvaller geen bepalende speler. Toch roept Koeman de aanvaller meermaals op. In de Nations League Final Four scoort Bergwijn zijn eerste en enige doelpunt onder Koeman tegen Italië. Op het EK zit de aanvaller veel op de bank, maar speelt hij wel tweemaal 45 minuten in de achtste en kwartfinale.

Statistieken:
Wedstrijden onder Koeman: 16
Doelpunten onder Koeman: 1
assists onder Koeman: 2
Minuten onder Koeman: 944
Eindtoernooien: 1 - EK 2024