Wie is Sergej Barbarez, de bondscoach van Bosnië en Herzegovina?

Wie is Sergej Barbarez, de bondscoach van Bosnië en Herzegovina?

6 september om 22:18

Sergej Barbarez, geboren op 17 september 1971 in Mostar, Bosnië en Herzegovina (toenmalig Joegoslavië), is op 52-jarige leeftijd de bondscoach van Bosnië en Herzegovina. Hoewel hij in Nederland misschien minder bekend is dan enkele van zijn tijdgenoten, heeft Barbarez een indrukwekkende carrière achter de rug, zowel als speler in de Duitse Bundesliga als nu in zijn rol als trainer. Zaterdagavond staat hij met zijn ploeg tegenover Nederland in de Nations League. Wie is Barbarez precies? VoetbalNieuws schetst een portret!

Wie is Sergej Barbarez?

Sergej Barbarez als speler in de Bundesliga

Barbarez was tijdens zijn actieve loopbaan een veelzijdige aanvaller. Hij maakte vooral naam in Duitsland, waar hij speelde voor clubs als Hansa Rostock, Borussia Dortmund, maar vooral Hamburger SV. Bij Hamburg beleefde hij zijn beste periode, met 65 doelpunten in 174 wedstrijden en een gedeelde topscorerstitel in het Bundesliga-seizoen 2000/2001. Naast zijn aanvallende kwaliteiten kon hij ook uit de voeten als aanvallende middenvelder of linksbuiten, wat hem geliefd maakte bij verschillende trainers. Zijn prestaties leverden hem een stevige reputatie op, vooral in Duitsland.

Barbarez als international van Bosnië en Herzegovina

Op internationaal niveau speelde Barbarez 47 interlands voor Bosnië en Herzegovina, waarin hij 17 keer scoorde. Hij was tussen 2004 en 2006 de aanvoerder van het nationale elftal, wat zijn status als leider verder versterkte. Na zijn actieve carrière zocht hij naar een rol als trainer, en in 2024 werd zijn wens werkelijkheid toen hij bondscoach van Bosnië en Herzegovina werd. Hoewel hij eerder al interesse had getoond in de functie, duurde het tot dit jaar voordat hij het team definitief onder zijn hoede nam. Daarvoor had hij nog geen enkel eerste elftal getraind.

Bondscoach van Bosnië

Wat maakt Barbarez interessant als coach? Ten eerste heeft hij een diepgaande kennis van de Duitse voetbalcultuur, wat terugkomt in zijn tactische benadering. Zijn teams spelen vaak met discipline en focus, kwaliteiten die hij zelf als speler ook had. Daarnaast is zijn leiderschapservaring, opgedaan tijdens zijn tijd als aanvoerder, cruciaal in zijn nieuwe rol. Met een selectie vol jong talent probeert hij Bosnië naar nieuwe hoogtes te brengen, te beginnen met de confrontatie tegen Nederland.

Nederland - Bosnië begint zaterdagavond om 20.45 uur in het Philips Stadion in Eindhoven. VoetbalNieuws doet vanaf dat tijdstip live verslag van de wedstrijd. Het daarvoor bestemde blog komt te zijner tijd online.