Suarez neemt afscheid: zo verliep de interlandcarrière van de spits bij Uruguay

Suárez neemt afscheid: zo verliep de interlandcarrière van de spits bij Uruguay

7 september om 10:35

Luis Suárez, de topscorer aller tijden van Uruguay, heeft zijn interlandcarrière in tranen beëindigd. De aanvaller van Inter Miami debuteerde in 2007 voor het nationale elftal en kende zowel hoogte- als dieptepunten bij de nationale ploeg. VoetbalNieuws.nl blikt terug op de interlandloopbaan van Suárez.

Luis Suárez debuteerde op 8 februari 2007 voor het nationale team van Uruguay in een met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen Colombia. Zijn debuut eindigde teleurstellend met een rode kaart in de 85e minuut. Ondanks deze valse start groeide Suárez snel uit tot een vaste waarde voor zijn land en vormde hij samen met Diego Forlán een succesvol aanvalsduo.

Suárez op het WK 2010

Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika speelde Suárez een sleutelrol. Hij scoorde in de groepsfase tegen Mexico en in de achtste finale tegen Zuid-Korea maakte hij twee doelpunten, waardoor Uruguay met 2-1 won en de kwartfinales bereikte. In de kwartfinale tegen Ghana werd Suárez wereldnieuws toen hij in de laatste minuut van de verlenging een doelpunt met zijn hand voorkwam. Hij kreeg rood, maar de daaropvolgende strafschop werd gemist. Uruguay won de strafschoppenreeks en bereikte de halve finale, waarin Suárez door zijn schorsing niet kon spelen. Uruguay verloor van Nederland.

In 2011 bereikte Suárez een van de hoogtepunten in zijn interlandcarrière door de Copa América te winnen. Hij scoorde in de halve finale twee keer tegen Peru en opende de score in de finale tegen Paraguay, die Uruguay met 3-0 won. Suárez werd uitgeroepen tot speler van het toernooi.

Bijtincident Luis Suárez op het WK 2014

Tijdens het WK 2014 in Brazilië raakte Suárez opnieuw in opspraak. In een wedstrijd tegen Italië beet hij Giorgio Chiellini, wat leidde tot een zware straf van de FIFA: negen interlands schorsing en vier maanden uitsluiting van alle voetbalactiviteiten. Hierdoor miste Suárez een groot deel van het toernooi, waarin Uruguay in de achtste finales werd uitgeschakeld door Colombia.

Suárez keerde in 2018 terug op het wereldtoneel tijdens het WK in Rusland. Uruguay won alle drie de groepswedstrijden en schakelde Portugal uit in de achtste finales. In de kwartfinale moest Uruguay het zonder de geblesseerde Edinson Cavani opnemen tegen Frankrijk, dat met 2-0 te sterk bleek. Suárez speelde in alle vijf de wedstrijden en scoorde twee keer.

Wanneer speelde Suárez zijn laatste interland voor Uruguay?

Zijn laatste optreden voor Uruguay op een WK was in 2022 in Qatar. Suárez speelde alle drie de groepswedstrijden en gaf een assist tegen Ghana. Uruguay strandde in de groepsfase, wat het einde markeerde van Suárez' WK-loopbaan. In 2024 was de oud-Ajacied actief met Uruguay op de Copa América. Mede door Suárez eindigde het land als derde. Na 143 interlands en 69 doelpunten, maakte Suárez afgelopen nacht officieel een einde aan zijn interlandcarrière. De aanvaller van Inter Miami werd bij zijn afscheid geëerd in het Estadio Centenario in Montevideo, waar zijn indrukwekkende carrière in het lichtblauwe shirt van Uruguay werd gevierd.